Iluminatul stradal modernizat până la primăvară

0
51

Astăzi a avut loc ședința de lucru la care au participat reprezentanți ai întreprinderii din Bălți, care a câștigat tenderul de proiectare în cadrul proiectului „Undă Verde Moldova. Modernizarea și Eficientizarea Iluminatului Stradal în orașul Soroca”, care se implementează în trei localități din republică, printre care și Soroca.

Potrivit primarului Victor Său, proiectul urmează să ajungă la etapa de implementare. “În Republica Moldova sunt puțini specialiști în domeniu, de aceea am așteptat mai mult timp, până am identificat unul cu experiență, de la care am dorit să aflăm care ar fi cea mai eficientă metodă de iluminare stradală pentru orașul Soroca”, a declarat primarul.

La această etapă vor fi utilizate sisteme de iluminare care vor permite economisirea de energie electrică. “În timpul nopții, atunci când străzile sunt mai puțin populate, acestea își vor modifica densitatea de iluminare. Am discutat cu reprezentanții firmei care realizează proiectarea ce fel de iluminatoarele stradale trebuie să fie amplasate, unde trebuie să fie amplasate adăugător, cum ar fi la trecerile de pietoni. Ne dorim să extindem sistemul de iluminare al orașului. Astfel, felinarele care vor fi schimbate, le vom folosi pentru străzile secundare”, ne-a comunicat după încheierea ședinței Victor Său, care a mai spus că speră ca până în primăvara următorului an, rezultatele proiectului să fie vizibile.

De asemenea, corpurile de iluminat stradal din oraș, în formă de romanițe, nu vor fi înlăturate, dar modernizate pentru ca să reziste mai mulți ani.

Anterior, Veaceslav Burlacu, coordonatorul local de proiect, a declarat pentru Observatorul de Nord că, bugetul proiectului pentru oraşul Soroca este de circa 265 mii euro (grant), contribuţia primăriei fiind de circa 20% sau 64 mii euro. Din aceşti bani se planifică modernizarea sistemului de iluminat stradal pe 12 străzi sau instalarea a circa 500 corpuri de iluminat tip LED şi înlocuirea a peste 400 de piloni.

Proiectul „Undă verde, Moldova! Modernizarea şi eficientizarea iluminatului stradal” este realizat în cadrul programului European SUDeP, programe demonstraţionale pentru o dezvoltare urbană durabilă şi coordonat de către Alianţa pentru Eficienţă Energetică şi Regenerabile. Soroca este unul dintre cele trei oraşe din Republica Moldova, alături de Ocniţa şi Cantemir, beneficiare ale proiectului cu o valoare totală de 500 mii euro, dintre care 20% sau 100 mii euro reprezintă contribuţia autorităţilor publice locale din cele trei oraşe.

Citește mai multe articole la acest subiect:

Modernizarea sistemului de iluminat stradal: rezultatele auditului energetic

Mai multă lumină în Soroca


Articolul precedentFotografia Zilei – Parcare “regulamentară”
Articolul următorExperienţa ţărilor Vişegrad: primele treninguri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.