Modernizarea sistemului de iluminat stradal: rezultatele auditului energetic

0
37

Sub acest slogan s-a desfăşurat, la Soroca,  şedinţa  comună a proiectului „Undă verde Moldova! Modernizarea şi eficientizarea iluminatului stradal”, care prevede modernizarea sistemelor de iluminat stradal în oraşele Soroca, Ocniţa şi Cantemir.

Consilierii orăşeneşti  au fost informaţi despre rezultatele auditului energetic al reţelelor de iluminat stradal din oraşul Soroca. Auditul energetic presupune examinarea reţelelor energetice în vederea depistării problemelor actuale şi identificării soluţiilor optime. O echipă de specialişti au examinat sistemul de iluminat, au făcut măsurările de noapte cu aparataj special, astfel au văzut care străzi au un iluminat mai slab şi unde trebuie să fie îmbunătăţit, explică Sergiu Ungureanu, auditor energetic.

Auditorul energetic Sergiu Ungureanu prezintă rezultatele auditului reţelelor de iluminat stradal în or. Soroca

Potrivit informaţiilor prezentate, în rezultatul auditului s-a constatat că o bună parte din străzile din Soroca incluse în proiect nu există suficient iluminat. Circa 65% din corpurile de iluminat trebuie îmbunătățite, iar 2% dintre acestea trebuie înlocuite pentru că nu corespund standardelor. Din punct de vedere moral se propune a schimba sursele actuale de iluminat pe surse de tip led, care sunt cele mai moderne. Din punct de vedere  tehnic, aceasta va reduce consumul de energie cu până la 78%.

Eficienţa economică , reducerea impactului negativ asupra mediului înconjurător, dezvoltarea economică a urbei,  scăderea ratei de criminalitate, căderea numărului de accidente rutiere, sunt doar câteva din beneficiile proiectului.

Conform proiectului urmează să fie instalate 710 corpuri de iluminat stradal în cele trei oraşe menţionate, dintre care circa 400 în Soroca.

Proiectul „Undă verde Moldova! Modernizarea şi eficientizarea iluminatului stradal” este finanţat de către Comisia Europeană în cadrul programului SUDeP, partener principal: AO „Alianţa pentru Eficienţă Energetică şi Regenerabilă”.  Valoare totală a proiectului este de 500 mii euro, dintre care 400 mii euro grantul delegaţiei UE, iar 100 mii euro contribuţia autorităţilor publice locale.

Aflaţi pe care străzi va fi modernizat sistemul de iluminat stradal şi cine face parte din grupul local de lucru AICI: https://observatorul.md/proiecte/banii-publici/2016/04/19/12606_mai-multa-lumina-in-soroca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.