Mai multe mituri anti-UE au fost demontate de reprezentanții inițiativei civice „Cetățeni pentru Europa” în cadrul unei conferințe organizate joi, 12 septembrie, la Chișinău. Conform experților, „aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană (UE) reprezintă o oportunitate semnificativă de dezvoltare, fără a compromite suveranitatea națională, neutralitatea sau relațiile cu Federația Rusă”, se arată în comunicatul publicat de „Cetățeni pentru Europa”.
Mitul nr. 1: Pierderea suveranității naționale
„În realitate, Republica Moldova nu va pierde controlul asupra deciziilor importante, deoarece în Uniunea Europeană deciziile se iau prin consens”, se arată în comunicat.
„Odată integrați în Uniunea Europeană, noi vom fi reprezentați la toate nivelurile, inclusiv în Parlamentul European. Estimăm că până la 9-10 deputați din Republica Moldova ar merge în Parlamentul European. În Consiliul de Miniștri, noi am avea și drept de veto la cele mai importante decizii. De exemplu, cum a făcut Polonia în 2020, în legătură cu drepturile fermierilor”, a declarat Andrei Curăraru, expert în politici publice și securitate în cadrul Comunității WatchDog.md.
Mitul nr. 2: Pierdere a neutralității și aderarea la NATO
Valeriu Pașa, președintele Comunității WatchDog.md și co-fondatorul inițiativei civice „Cetățeni pentru Europa”, a subliniat că Uniunea Europeană și NATO sunt organizații internaționale distincte, cu mandate și structuri separate.
„Uniunea Europeană în criteriile sale de aderare nu are obligativitatea pentru țările care aderă să intre într-o alianță militară. Astăzi, în cadrul UE există state care nu sunt membri NATO. Mai mult decât atât, ele au statutul de neutralitate prescris în constituțiile lor exact așa cum are Republica Moldova. De exemplu, Austria, Malta, Cipru, Irlanda. Sunt patru țări care sunt exact în aceeași poziție ca Republica Moldova în planul neutralității constituționale”, a explicat Valeriu Pașa.
Mitul nr. 3: Discriminare a vorbitorilor de limbă rusă și ruperea relațiilor cu Rusia
Vida Nedova, expertă mass-media în cadrul Comunității WatchDog.md, a subliniat că drepturile omului, inclusiv drepturile minorităților etnice și lingvistice, sunt protejate de tratatele fundamentale ale UE.
„În Estonia, există învățământ în limba rusă până în clasa a 9-a. Ori în România, aproximativ 7% din populația țării se declară vorbitori nativi de limbă maghiară, iar copii lor pot frecventa școli cu predare în limba maghiară”, punctează Vida Nedova.
De asemenea, experta a menționat că UE a avut tradițional relații politice și comerciale bune cu Rusia, „însă președintele rus Vladimir Putin este cel care a sacrificat relațiile cu UE când a invadat Ucraina”.
„Relațiile noastre cu Rusia depind însăși de Rusia. Nu noi am introdus embargouri. Nu noi am aplicat șantajul energetic. Toate acestea le-a făcut Putin. Relațiile noastre se pot îmbunătăți doar dacă va există o voință politică, iar UE nu este un impediment în acest sens”, susține Vida Nedova.
Inițiativa „Cetățeni pentru Europa” a fost fondată de Nicu Popescu, membru al Consiliului European pentru Afaceri Externe, fost ministru al Ministerului Afacerilor de Externe al Republicii Moldova; Vasile Tofan, antreprenor, investitor, vinificator; Nata Albot, jurnalistă, antreprenoare și activistă; Valentina Naforniță, soprană, Artist al Poporului; Irina Rângaci, sportivă, campioană europeană la lupte; Alex Cozer, jurnalist; Vadim Pistrinciuc, expert politic, director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS) și Valeriu Pașa, expert politic, președinte al comunității WatchDog.md.
Sursa: zdg.md