Wiki Loves Monuments Moldova revine – fotografiază monumentele din satul sau orașul tău, participă la concurs și câștigă!

0
389

Și sorocenii sunt îndemnați să participe la concursul foto Wiki Loves Monuments Moldova din acest an. Fotografiați și participați cu fotografii ale monumentelor ocrotite de stat din locurile tale de baștină și din toată țara, ne îndeamnă organizatorii!

Pagina concursului și regulamentului o vedeți aici ro.wikipedia.org/wiki/WP:WLMMD, iar lista monumentelor din raionul Soroca ce merită a fi cunoscute de toți o găsiți aici https://w.wiki/49Wm. Termenul limită de participare este 30 septembrie 2022. Apropo, la ediția precedentă, Locul I a fost câștigat de o fotografie cu Cetatea Soroca, așa că nu zăboviți să vă încercați măiestria și norocul. 
 
Iată mesajul integral al organizatorilor:

Ești o persoană care face mereu poze? Aștepți momentul potrivit pentru ca toți pietonii și automobilele să dispară din cadru? Vrei ca toată lumea să vadă biserica sau conacul din satul tău de baștină? Poate îți place să descoperi clădirile istorice din provincii? Dacă da, avem vești bune. În luna septembrie, un grup de voluntari de la Wikipedia română organizează cea de-a doua ediție a Wiki Loves Monuments în Moldova.

Wiki Loves.. ce?

Wiki Loves Monuments este un concurs de fotografie internațional, în care participanții sunt invitați să publice pe Wikipedia imaginile lor cu monumente arhitecturale, istorice și de artă. Prima ediție a fost organizată în 2010 într-o singură țară: Regatul Țărilor de Jos. Ulterior, concursul a devenit internațional, iar an de an interesul a crescut considerabil: până în 2021 numărul total de imagini încărcate a depășit cifra de 2.600.000!

În Moldova, concursul a fost organizat în premieră anul trecut, fiind acumulate aproape 3.000 de imagini care ilustrează 600 de monumente.

Scopul fotografierii patrimoniului cultural sub o licență liberă este ilustrarea articolelor de pe Wikipedia. De asemenea, organizatorii doresc să popularizeze clădirile istorice uitate. Toate astea prin imagini panoramice, imagini ale fațadelor și interiorului, imagini aeriene, chiar și imagini istorice. Organizatorii pun la dispoziție lista de peste 5.500 de obiective incluse în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat. Fiecare din ele având un cod unic, urmărim să ilustrăm cât mai multe.

Când?

În 2022, cea de-a doua ediție a Wiki Loves Monuments Moldova este organizată în perioada 1-30 septembrie.

Concursul se desfășoară în două etape. În prima etapă, juriul concursului local identifică zece cele mai bune imagini la nivel de țară. Aceste imagini sunt transmise juriului internațional, care în a doua etapă decide care sunt cele mai bune fotografii din toată lumea. Deși la a doua etapă numărul de imagini e mic, alegerea e foarte grea.

Cum pot participa?

Donează fotografiile tale care reprezintă monumente ocrotite de stat. Te încurajăm să vizitezi și construcții pe care nu le-ai mai văzut; simte-te liber(ă) să explorezi Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat. Tot ce trebuie să faci este să faci click pe legătura „Încarcă foto” și să completezi pașii ulteriori. Recent, am reușit să punem pe hartă jumătate din monumente – vezi https://w.wiki/5VbX.

Acestea sunt categoriile de premii, fondul total constituind 1.000$:

  • Premiul mare pentru cea mai bună fotografie – locurile I, II și III: încearcă să impresionezi juriul
  • Premiul pentru cel mai prolific participant: ilustrează cât mai multe poziții din lista ariilor protejate
  • Loteria triplă – 3 premii unor participanți la întâmplare
  • Premiul pentru câștigătorul bike-quest-ului

Juriul evaluează fotografiile după criterii de natură tehnică, originalitate și valoare enciclopedică. Este important ca toate imaginile să fie însoțite de descrieri exacte a subiectelor ilustrate. Participanții pot încărca doar propriile imagini și doar în condițiile licenței libere CC-BY-SA.

Află mai multe despre concurs la pagina https://ro.wikipedia.org/wiki/WP:WLMMD. Urmărește pagina de Facebook a concursului, unde vor fi publicate noutăți, evenimente și — desigur — fotografii: https://www.facebook.com/wlm.moldova.


Articolul precedentLa Soroca, oraș aflat pe malul Nistrului, apa costă mai scump decât la Bălți, Ialoveni și Chișinău
Articolul următorUnde te poți distra în zilele de 23, 24 și 25 septembrie?
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.