Pe masa fiecărui creștin ortodox de Paște se regăsește carnea de miel. Însă puțini cunosc că de fapt că acest animăluț semnifică jertfirea creată de Dumnezeu la ieșirea evreilor din robia egipteană, când s-a născut un popor ales care să trăiască în libertate.
Aceasta sacrificare a mielului pascal a prefigurat jertfa Mântuitorului de pe Golgota, care a adus eliberarea omenirii din robia păcatului. Sacrificiul mielului pascal a trecut și la creștini care, în fiecare an de Sfintele Paști, jertfesc un miel a cărui semnificație religioasă cei credincioși n-o mai cunosc și se mulțumesc doar să spună că așa s-a pomenit, ca de acest mare praznic sa se taie un animal.
Atât în Vechiul, cât și Noul Testament, este prezentă jertfa mielului pascal, ceea ce denotă și din acest punct de vedere o legătură firească dintre cele două Testamente. Pentru a înțelege acest lucru și a sublinia mai mult semnificația mielului pascal, este nevoie ca înainte de a expune datele despre semnificația religioasă a mielului să prezentăm în acest sens și datele biblice.