77 de deputați sunt pentru interzicerea deconectării consumatorilor de la instalațiile de livrare a gazelor naturale, a energiei termice și a energiei electrice

0
121
Ion maxim candela
“Cu dagoste de Dumnezeu și de oameni, așa trebuie să fie fiecare Fotograf – Tatiana Mitrofan

  Deputații Dan Perciun și Vladimir Odnostalco au înaintat un proiect de lege care interzice deconectarea consumatorilor de la instalațiile de livrare a gazelor naturale, a energiei termice și a energiei electrice, în perioada rece a anului și care ar avea impact asupra a 1,1 milioane de cetățeni.

În prima lectură acest proiect de lege a fost votat de 77 deputați. Această lege, dacă va fi votată și în lectura a doua, se va extinde asupra gospodăriilor casnice cărora le-a fost atribuită categoria de vulnerabilitate ridicată sau foarte ridicată; datoria scadentă a cărora a fost executată în cuantumul de 50% din suma datorată pentru perioada curentă de facturare – în cazul gospodăriilor casnice cu grad de vulnerabilitate foarte ridicată și 60% cu grad de vulnerabilitate ridicată; în cazul gospodăriilor casnice a căror sumă cumulativă a datoriei acumulate în perioada rece a anului nu depășește 10.000 de lei.

„Avem nevoie de o lege care va proteja, în primul rând, cei mai vulnerabili cetățeni, oferindu-le speranță că nu vor rămâne fără servicii de alimentare cu gaze, electricitate și căldură în sezonul rece al anului”, a argumentat Vladimir Odnostalco.

„Încercăm, prin acest proiect, să găsim un echilibru să-i protejăm pe cei mai vulnerabili, dar, în același timp, să fim foarte atenți să nu descurajăm plata facturilor, pentru că aceasta va pune în pericol asigurarea cu energie electrică, cu gaze naturale și cu energie termică. Trebuie să fim responsabili în promovarea acestui proiect de lege”, a declarat Dan Perciun.

Potrivit estimărilor prealabile ale autorilor proiectului, numărul beneficiarilor este de aproximativ 1,1 milioane de persoane. Proiectul urmează a fi votat în lectura a doua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.