122,2 kilograme de… mărunţiş au fost adunate în RĂZBOIUL BĂNUŢILOR

0
64

Chiar dacă nu adorată şi aşteptată de toată lumea, iarna totuşi a venit şi a intrat în drepturile sale legitime. Celor prost îmbrăcaţi şi încălţaţi le îngheaţă mâinile, picioarele, capetele, iar celor bine înveşmântaţi le îmbujorează obrajii. E de-ajuns niţel să fulguiască, ca prin curţile liceelor, gimnaziilor se şi declanşează adevărate “bătălii” cu bulgări de zăpadă. N-ai ce-i face: aşa-i ea, copilăria zburdalnică şi gălăgioasă. Pe de altă parte, bolnavii sunt singuratici, bătrânii satelor şi oraşelor stau la geamuri, visând la o bucată de pâine şi la o scânteie de foc în vatră. Doamne, cât de puţin îi trebuie unui om şi nici de acel puţin nu are parte! Sărmanii noştri veterani de război, invalizi, bunei şi bunicuţe, le vine să-şi ia lumea în cap de necaz, nu alta.

Pentru aceasta pătură amărâtă a populaţiei, în fiecare an, la începutul iernii, în IPLT ”Ion Creangă” se organizează un act de caritate cu genericul “Războiul bănuţilor”. În cadrul lui elevii instituţiei noastre îşi golesc puşculiţele şi buzunarele de bănuţi şi lei ”în plus”, ca mai apoi pe această modestă sumă de bani să procure cărbuni pentru “cei mai trişti ca noi”. Anul 2016 n-a constituit o excepţie: cu efortul comun al discipolilor liceului, diriginţilor, membrilor consiliului de elevi, organizatoarei instituţiei, Olga Gherghilijiu, au fost adunate 122 kg şi 200 grame de bănuţi sau 1854 de lei şi 20 de bani. Apropo: numărarea bănuţilor le-a răpit organizatorilor actului de binefacere 2 zile, iar schimbarea lor în lei pe la magazine, farmacii, bănci — 3 zile. O parte din tineri şi tinere au donat bancnote, suma acumulată alcătuind 888 de lei. În total s-au strâns 2742 de lei. Paralele colectate au ajuns pentru procurarea a 10 saci cu brichete din masă lemnoasă, a câte 50 kg sacul şi a 30 saci cu brichete din coji de floarea-soarelui, a câte 20 kg sacul. Cei 40 de saci cu brichete au fost repartizaţi la 10 bătrâni din central raional şi împrejurimi. Cei mai activi participanţi la “Războiul bănuţilor” s-au dovedit a fi elevii claselor a VII-a ”B” (293,15 lei), a V-a ”A” (220,50 lei), a X-a (186,05 lei), a II-a ”B” (132,65 lei) III-a ”A” (130,25 lei) a VI-a ”A” (127,90 lei), I-a ”C” (125,65 lei), I-a “A” (112,65 lei), V-a ”C” (107,05 lei), a III-a ”B” (101,95 lei). Le mulţumim tuturor pentru mărinimie. Să nu sece mâna celui care dă!

 

Alexandra Samarin,

elevă în clasa a VIII-a ”B”, membră a cercului de jurnalism şi ştiinţe ale comunicării


Articolul precedentPoftim la “Iarmarocul de Crăciun”!
Articolul următorPeisajele din Cobani
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.