Vizita ministrei Sănătății la Soroca (FOTO/VIDEO)

1
138

La 21 februarie ministra Sănătății, Ruxanda Glavan, a întreprins o vizită de lucru la Soroca, în care s-a întâlnit cu primarii și medicii din raion, conducătorii subdiviziunilor subordonate şi serviciilor deconcentrate ale ministerului din teritoriu.

În cadrul ședinței, ministra Sănătății a realizat o prezentare a rezultatelor, problemelor sistemului de sănătate și acțiunilor pe care ministerul le va întreprinde pentru îmbunătățirea serviciilor medicale prestate populației. Doamna Galavan a declarat că lista de medicamente procurate în spitale a fost modificată. “Au fost omise anumite diagnoze banele, cum ar fi pneumonia primară, care nu trebuie să fie tratată la spital, dar acasă, fie în condiții ambulatorii sau la staționarul la zi. Odată cu schimbarea structurii listei de maladii pentru care populația trebuie să beneficieze de medicamente compensate, am reușit să obținem un impact imediat și pozitiv. Prin urmare, au fost introduse aproape 12 maladii, pe care urmează să le revizuim”, a spus ministra, după care a explicat că gradul de compensare la medicamente este diferit deoarece bugetul statului este limitat.

În urma evaluării sănătății publice a copiilor, doamna Glavan a declarat că “bolile digestive și tulburările la nivel de pancreas și gastrite se regăseau pe primul loc în lista adresărilor la pediatri. Acesta este rezultatul modului în care sunt alimentați copiii, la domiciliu, în sistemul preșcolar și educațional. Astfel, anul trecut am revizuit meniurile acestor instituții și am aprobat varianta standard, anume cum ei trebuie să fie alimentați, pentru ca să fie sănătoși”. În acest sens, ministra a încurajat introducerea în meniul copiilor a unei cantități mai mari de legume și fructe.

„Noi am identificat resurse pentru plata salariilor, care au fost majorate pentru medici, din resurse interne. Am astupat găurile prin care curgeau banii din sistemul de sănătate și am găsit bani: 150 mln de lei pentru medicamente compensate și circa 200 mln de lei pentru schimbarea formulei de salarizare și plata indicatorilor performanți. La moment, suntem la etapa când pregătim cadrul legal pentru ca medicul de familie să aibă un asistent în plus, care să fie sursa de informare privind starea sănătății copiilor, alimentația lor și altele”, a comunicat membra Guvernului despre următorii pași planificați pentru a îmbunătăți procesul de comunicare dintre instituțiile preșcolare, școlare și sistemul de sănătate.

La întâlnirea cu ministra Sănătății, medicii din raion au avut ocazia să adreseze întrebări, care au ținut inclusiv de reorganizarea sistemului spitalicesc. “Multe spitale din republică nu au capacitatea necesară de a presta servicii medicale de calitate. În viitor, acestea urmează a fi organizate în trei nivele și anume, la nivel local, regional și central sau zonal, în care vor fi incluse zona de nord, unde spitalul se va afla în proximitate de mun. Bălți și al doilea se va găsi în mun. Chișinău, și va deservi populația din zona de centru și sud.

După întrevedere, doamna Glavan a vizitat Serviciul de urgență al Spitalului raional Soroca. Circa 400 de ambulanțe noi sunt necesare pentru a îmbunătăți transportarea bolnavilor la spital, iar o parte din acestea urmează să fie achiziționate la toamnă, din banii oferiți de europeni. “O ambulanță costă de la 60 mii până la 100 mii de euro. Pentru ca regionalizarea să fie eficientă, noi avem nevoie de ambulanțe moderne și dotate pentru a asigura transportarea sigură a unui cetățean din regiune spre Chișinău, având echipamentul necesar, în special pentru acordarea primului ajutor medical. În acest fel, pe parcursul a 4 ani am putea schimba toate ambulanțele spitalelor”, a menționat oficialul.

O altă provocare pentru minister, accentuată de către reprezentanta Guvernului, rămâne a fi atragerea personalului pentru a munci în domeniu și crearea de condiții de muncă calitative pentru tinerii specialiști.

Articolul precedentJaful bibliotecilor publice – prejudiciu de peste 100 mii lei (FOTO/VIDEO)
Articolul următorCod galben de vânt puternic în toată țara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.