(VIDEO) Unde va fi mutată morga din Soroca?

0
118

Necesitatea de a muta morga spitalului raional a fost discutată, ieri, în sala de ședințe a Consiliului raional. Ședința pe marginea subiectului, care de altfel există de mai mulți ani, urma să se desfășoare în format de audieri publice, dar aceasta nu a fost pregătită corespunzător. Anunțul despre eveniment a fost publicat cu două zile mai devreme, fără alte informații despre subiectul propus pentru audieri. Așa că, precum a recunoscut vicepreședintele raionului Iurie Todirean, data viitoare vor fi audieri, cu implicarea mai multor reprezentanți ai societății civile. Acum însă a fost o discuție publică. Informația a fost prezentată de medicul șef al raionului, iar cei prezenți au făcut schimb de opinii la subiect.

În prezent morga se află pe teritoriul spitalului raional Soroca, pe strada Testimițanu. Anterior clădirea avea altă destinație, dar a fost adaptată  pentru serviciul patalogo-anatomic și morga spitalului raional și serviciul morfo-patologic și patalogo-anatomică  ce sunt prestate pentru raionul Soroca, iar de ceva timp și pentru raionul Florești. Anual în acest edificiu, care măsoară cca 20 metri pătrați, ajung 100-120 de persoane decedate în spitalul raional Soroca și 1000-1300 cadavre din raionul Soroca și Florești, pentru examinarea morfo-patologică. Morga nu este dotată cu cameră frigorifică, iar numărul cadavrelor și timpul aflării lor la morgă diferă de la caz la caz, a informat Angela Rusnac, șefa Spitalului raional Soroca. Medicul-șef al raionului a solicitat celor prezenți la ședință și tuturor sorocenilor să propună variante de locație nouă pentru aceste servicii.Condițiile nu corespund cerințelor la nici un capitol și trebuie urgent de căutat alt sediu, a menționat Nicolae Gorcinschi, medic-epidemiolog la Centrului de Sănătate Publică Soroca. Totodată, domnul Gorcinschi a opinat că edificiul de pe teritoriul fostei secții de ftiziopneumologie a spitalului raional (una dintre clădirile alăturate de Conacul Aleinicov), propus pentru a fi noua locație a morgii, de asemenea nu corespunde tuturor cerințelor, dar ar fi o variantă optimală.

Nicolae Rusu este medicul-legist al raionului Soroca, care efectuează și serviciile morfo-patologice pentru spitalul raional Soroca. Medicul spune că volumul de lucru este foarte mare pentru un singur specialist, iar lipsa camerei frigorifice agravează situația. În perioada sărbătorilor de Paști, în cei 20 de metri pătrați în care activează, erau nouă cadavre, a menționat medicul.

Deși nu este deloc nouă, problema devine tot mai gravă de la an la an, au căzut de acord participanții la această întrunire, nu prea mulți la număr, printre aceștia fiind reprezentanții Centrului de Sănătate Publică Soroca, angajați ai aparatului președintelui raionului Soroca, medici ai spitalului raional.

În cadrul ședinței s-a stabilit că pe marginea acestui subiect vor fi desfășurate audieri publice după toate regulile, pentru a consulta opinia cetățenilor privind o locație potrivită pentru morga spitalului raional și serviciul morfo-patologic.

Mai multe detalii  vedeți în secvențele video de la eveniment.

Articolul precedentPersoanele nevaccinate, în pericol de infectare cu rujeolă
Articolul următorȘi la Soroca a fost lansat Programul USAID „Comunitatea Mea”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.