(Video/ foto) Trei hectare  de teren au fost alocate pentru noul cimitir din municipiul Soroca

0
532

Problema supraaglomerării cimitirelor din municipiul Soroca se pare că a fost soluționată. Autoritățile municipale au atribuit un sector de teren de circa trei ha, din terenul cimitirului evreiesc, pentru amenajarea unui nou cimitir în care vor fi înmormântați răposații creștini ortodocși. Decizia a fost consultată și aprobată de comunitatea evreiască.

terenul a fost împărțit în sectoare

   Lucrările pentru amenajarea noului cimitir sunt în plină desfășurare. Pe jumătate din terenul atribuit au fost formate sectoare, iar drumurile care le despart vor fi asfaltate, spune primarul municipiului Victor Său. Între cimitirul evreiesc și cel nou pentru creștini, a fost construit un zid înalt.

Între cele două cimitire ale răposaților de diferite religii a fost construit un zid

În prezent, muncitorii secției înverzire și amenajare lucrează la defrișarea arbuștilor. Pentru lucrările de amenajare, autoritățile au alocat circa 600 mii lei alocați din bugetul municipal. Potrivit primarului, aici va fi construit un paraclis, pentru săvârșirea slujbelor de pomenire, de înmormântare și sfânta liturghie pentru adormiți.

Autoritățile publice locale și fețele bisericești la evenimentul de sfințire a viitorului cimitir

 Ieri, 14 martie, terenul  destinat noului cimitir pentru înmormântarea răposaților creștini ortodocși a fost sfințit de Episcopul de Soroca Ioan Moșneguțu. La eveniment au participat autoritățile municipale și specialiști ai primăriei.

Victor Său, primarul municipiului Soroca: O porțiune de 3 ha de teren s-a separat din cimitirul evreiesc, pentru construcția cimitirului orășenesc, deoarece deja în cimitire din oraș nu mai este loc pentru înmormântarea creștinilor. Deoarece terenul acesta era liber, prin decizia consiliului local a fost luată hotărârea de a fi construit acest cimitir. S-au alocat surse din bugetul local, pentru construcția unui cimitir european, cu sectoare. Pe viitor vom propune construcția unui paraclis aici și vom duce un registru al celor înmormântați aici ca să fie regulă.

Episcopul de Soroca Iona Moșneguțu și Protopopul de Soroca Nicolae Craveț, sfințesc terenul destinat pentru cimitir

Ioan Moșneguțu, Episcop de Soroca: Am dat curs invitației domnului primar pentru a fi astăzi împreună în acest loc,  pentru a sfinți și a binecuvânta locul unde se va amenaja noul cimitir al municipiului Soroca. În Soroca avem două cimitire vechi, care sunt arhipline, supraaglomerate. Este vorba de cimitirul din cartierul Bujărăuca și cel din preajma bisericii Sf. Mare Mucenic Teodor Stratilat. Demult se simțea necesitatea amenajării noului cimitir și noi venim cu inițiativa și binecuvântarea ca noul cimitir să fie numit în cinstea Sfântului Lazăr, cel înviat a patra zi de Domnul nostru Isus Hristos.

Pentru viitorul cimitir a fost oferit un teren cu suprafața de cca 3 ha, dintre care jumătate sunt în proces de amenajare

Potrivit conducătorului comunității evreiești, care numără în prezent circa 40 de persoane,  decizia de a diminua terenul unicului cimitir evreiesc în favoarea unui nou cimitir pentru creștini a fost consultată cu membrii comunității, care și-au dat acceptul. Totodată, evreii au cerut să fie construit un gard între cele două cimitire, menționează autoritățile municipale, care precizează că în cimitirul evreiesc este circa un ha de teren liber.

Cimitirul evreiesc din municipiul Soroca

Simion Vexler, președintele comunității evreiești din Soroca: Încă pe timpurile primarului Elena Bodnarenco am fost invitați la o ședință și cu acordul comunității a fost luată decizia de a oferit locul liber pentru cimitirul acesta. Este un teren public și am fost de acord cu această inițiativă.

Până acum în municipiul Soroca erau două cimitire pentru creștini și unul evreiesc. Cimitirul „Sf. Lazăr” este cel de-al treilea cimitir pentru înhumarea creștinilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.