VIDEO: Blocarea accesului pe cheiul râului Nistru: O decizie bună sau nu prea?

0
1025
Foto: OdN

La începutul lunii august, autoritățile locale au blocat accesul pentru transport pe o porțiune de chei din preajma Cetății Soroca. Intenția era bună – de a crea condiții de odihnă și plimbare pentru pietonii din localitate și turiștii veniți în vizită în municipiul Soroca. Dar se pare că în urma acestei decizii au de suferit conducătorii auto și locuitorii din preajma cetății, care se plâng pe trafic aglomerat pe străzile lor și parcări neorganizate. Cel puțin așa susțin câțiva cititori care ne-au sesizat în acest sens.

Am mers la fața locului duminică (9 august) ca să vedem cum stau lucrurile. Părerile s-au împărțit…

Potrivit doamnei Snejana, o soroceancă ce locuiește în apropiere, situația se agravează mai ales în zilele de odihnă, când se observă lesne aglomerarea de autoturisme și microbuze cu pasageri în preajma fortăreței. Din lipsă de locuri pentru parcare, șoferii parchează haotic și traficul este îngreunat pe strada de acces spre chei. Uneori, ca să poată ieși înapoi, unii șoferi urcă pe trotuar, susține femeia.

”Nu este comod nici petru noi, nici pentru turiști. Propun autorităților să deblocheze accesul turiștilor în primul rând, pentru că ei se revoltă foarte mult. Vin de la Cahul, Vulcănești și se întreabă cine s-a gândit să pună astea pentru a bloca strada. Plus de asta nimeni nu vede indicatoarele instalate mai sus. Ar fi bine ca autoritățile să restricționeze circulația pe această stradă, de exemplu după ora 18.00”, opinează doamna Snejana…

Pe de altă parte, domnul Vasile salută decizia de a bloca accesul pe chei.

”Este foarte bine! Acum nu este aglomerație, nu vin tineri cu mașinile din dealul Sorocii și nu ascultă manele până în zori. Bine au făcut că au blocat, deoarece veneau unii și făceau potlogării,  mâncau, beau, aruncau gunoi… Nu puteau să iasă nepoții, pentru că mergeau cu motoretele la viteză și eram nevoit să apelez la poliție. Acum e mai bine”, se arată mulțimit soroceanul.

Între timp, două microbuze au ajuns lângă cetate și opresc unul după altul. După ce au coborât toți pasagerii, unul câte unul microbuzele au ieșit cu spatele spre strada Independenței, or în apropierea fortăreței nu mai aveau unde parca. Cu toate acestea, unul dintre șoferii de microbuz a opinat că nu vede o problemă în asta…

Dintr-o privire pe strada Independenței înțelegem că toate locurile de parcare sunt ocupate la distanță mare de Cetate. Am întrebat câțiva cetățeni veniți din alte regiuni ale țării dacă a fost complicat să găsească un loc de parcare pe strada centrală. Și Cristina de la Drochia, și Dumitru de la Florești ne-au comunicat că nu au întâmpinat greutăți în acest sens.

Ne-am interesat la autoritățile locale cum văd ele situația cu traficul, după instalarea elementelor de blocare a străzii spre chei și dacă sunt mulțumiți de soluția aceasta pentru zona respectivă sau caută alte variante pentru diminuarea traficului în preajma cetății sau amenajarea unei parcări în apropiere. Iată ce ne-au răspuns:

”Vă comunicăm că primăria nu dispune de careva terenuri în preajma cetății pentru ca să fie construită o parcare, întrucât anterior, până la venirea în funcție a actualului primar, terenurile au fost vândute. Astfel, singura soluție rămâne ca șoferii și turiștii, care vin în vizită la cetate, să-și parcheze automobilele pe marginea străzii, în locurile libere, chiar și mai departe de cetate și să meargă pe jos până la destinație. Primăria va solicita poliției de patrulare ca în zilele aglomerate, în special în cele de odihnă, agenții de circulație să dirijeze traficul la cetate”.


Articolul precedentSă avem noroc de ploi?
Articolul următorTrei medici-experți, reținuți pentru acte de corupere

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.