(VIDEO) Andreia Focșa a adus Premiul I de la un concurs de creație de peste Prut

0
165

Deși, la drept vorbind, premiul a venit la Andreia Focșa, eleva clasei a XII-a la LT “Petru Rareș” din Municipiul Soroca. Eleva  fost decernată cu Premiul I în concursul de Creație Literară și Artă plastică “Nicoară”, care se desfășoară la Botoșani, România. Andreia este a doua elevă  din acest liceu, care cucerește juriul concursului menționat. La ediția din anul trecut fratele ei, Ion Focșa, a fost decernat cu Premiul Mare.

Ștefan Dodiță, președintele Fundației “Nicoară” de la Botoșani  s-a aflat recent la Soroca pentru a-i înmâna diploma și un premiu bănesc Andreei. Domnul Doniță a apreciat înalt prestația elevei de la Soroca și a menționat : “Demult nu am avut așa o prozatoare bună la concurs și să știți că juriul este format din scriitori cu experiență și premii de valoare națională și internațională din România și din Basarabia”.

Andreia Focșa, ne-a comunicat printre emoții, că nu se aștepta ca lucrările sale să fie atât de înalt apreciate, dar că vestea a bucurat-o enorm.

“Profesoara de limbă română mi-a propus să particip la concursul Necoară. Am aplicat la secțiunea Eseuri, cu trei lucrări: Revoluția, În accentul sunetelor și Stropi de fericire. Nu credeam că o să obțin acest premiu. Am scris eseurile despre mine, dar când am văzut pe internet rezultate concursului eram foarte fericită”, a menționat eleva.

 

Concursului de Creație Literară și Artă plastică “Nicoară”, ediția la cea de-a XXII-a ediție. Sorocenii au impresionat și anul trecut, fiind decernați cu Premiul Mare. Cel care a obținut cea mai inaltă apreciere este chiar fratele Andreiei, Ion.

Cristina Prisăcaru, director adjunct pentru educație: “Nu este primul premiu pentru liceul nostru de la acest concurs. La aceeași categorie, creație literară, a participat elevul Ion Focșa, fratele Andeei, s-a anvrednicit de Premiul Mare. Anul acesta premiul I vine la noi în instituție, domnul Dodiță, reprezentanul Fundației Nicoară ne zice că avem o prozatoare serioasă”.

„Am trimis trei lucrări, printre care despre casa bunicilor și nucul de la poartă. Îm place aceste concursuri pentru că îmi pot exprima opinia, pot comunica ceea ce gândesc”, ne-a spus Ion Focșa, elev în  clasa a IX-a  la același liceu.

În acest an, la concurs au participat 474 de concurenți.

Premianții alături de profesoarele lor de limbă română Maria Iavorschi și Nelea Zgardan și Ștefan Dodiță

Concursul de creaţie literară şi artă plastică NICOARĂ este organizat de Fundaţia Culturală “Nicoară” Botoşani, anual, potrivit obiectului de activitate cuprins in statut. Concursul îşi propune sa stimuleze actul de creaţie în rândul elevilor claselor gimnaziale şi liceale. La concurs pot participa elevi din clasele V-XII care au preocupări literare si de artă plastică din România, Rep. Moldova şi reg. Cernăuţi-Ucraina.

Articolul precedentPregătiți săniile: VINE MINIVACANȚA DE IARNĂ!
Articolul următorCe vom face la iarnă, fără festivaluri?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.