(Video) 13 concurenți au cântat la Festivalul de romanță din acest an. Află cine a cucerit Premiul Mare

0
273

Duminică, în Căminul Cultural al satului Cosăuți, s-a desfășurat o nouă ediție a Festivalului de romanță românească “Anastasia Briciuc”. În acest an, în concurs s-au înscris 13 participanți din raioanele Soroca, Drochia și Florești.

Este vorba despre: Ion Sochirca (Dubna), Adrian Prodan (Răduleni, Florești), Andriana Chițenco (Soroca), Galina Topor (Stoicani), Cristina Ursachi (Șolcani), Neila Zaharia (Volovița), Galina Vrabie (Vărăncău), Anastasia Nesterenco (Egoreni), Iulia Cebotari (Rublenița), Valeriu Caldare (Pârlița), Silvia Ostapciuc (Țarigrad, Drochia), Felicia Focșa (Soroca), Olga Șchiopu (Soroca).

În prima parte a festivalului a avut loc concursul propriu-zis. Concurenții au interpretat câte două  romanțe, dintre care una de autor, fiind jurizați de: Silvia Goncear, Artistă Emerită a Republicii Moldova, președinta juriului; Grigore Bucătaru, șeful Secției raionale Cultură și Turism, Tamara Coșciug, interpretă de muzică populară, Emilian Guțu, directorul Colegiului de Arte “Nicolae Botgros”, Anatol Rudei, cantautor.

Evenimentul ajuns la ce-a de-a V-a ediție a fost susținut și de autoritățile publice din comuna Cosăuți. Astfel, după ce membrii juriului au notat concurenții, au fost anunțate rezultatele concursului de romanță.

Diplome de participare și premii a câte 300 lei au fost oferite de autoritățile din Cosăuți pentru concurenții: Ion Sochirca, Galina Topor, Iulia Cebotari, Galina Vrabie;

Diplome și premii de 500 lei fiecare, au primit Anastasia Nesterenco și Adriana Chițenco.

Premiile Secției Cultură și Turism Soroca:

Premiul III (Diplome și premii a câte 500 lei):

Felicia Focșa, Neila Zaharia, Olga Șchiopu;

Premiul II (Diplome și premii a câte 600 lei):

Adrian Prodan, Silvia Ostapciuc;

Premiul I (Diplomă și premiu de 1000 lei) –Valeriu Căldare.

Premiul Mare al festivalului a fost cucerit de Cristina Ursachi. Pe lângă titlul de învingătoare, interpreta a primit Diplomă și premiu bănesc în valoare de 1500 lei.

Romanța se cântă cu sufletul. Nu contează ce calități vocale ai, câte școli ai făcut, câți ani ai trăit. Dar romanța trebuie trecută prin suflet, povestită și transmis acel mesaj și să ne frământe sufletele. Toată lumea, astăzi, unii mai mult sau mai puțin, dar au ajuns la sufletele noastre și mă bucur nespus de mult pentru asta și pentru voi și vă felicit!”, a menționat Silvia Goncear.

Președinta juriului a invitat învingătoarea să participe și la Festivalului-concurs „Crizantema de Argint”, desfășurat la Chișinău.

Să știți că, pentru acest festival eu m-am pregătit foarte mulți ani. Și de multe ori Doamna Liuba, doamna Tamara mă încurajau să particip, dare eu ziceam că nu sunt gata, deoarece trebuie să știi să trăiești romanța. Mă bucur foarte mult că am reușit să redau ceea ce am cânta și am ajuns în inimile voastre. Vă mulțumesc foarte mult!”, a spus Cristina Ursachi.

De asemenea, a fost decernat cu Diplomă maestrul de concert, profesorul Anatol Tacu.

În a doua parte a festivalului, într-un Recital superb de romanțe au evoluat Silvia Goncear, Tamara Coșciug, Vlad Bogdan (deținătorul Premiului Mare, 2009), Mariana Cojocaru (deținătoarea Premiului Mare, 2014) și învingătoarea din acest an – Cristina Ursachi.

Festivalul romanță românească a fost lansat în anul 2008 și este organizat o dată la doi ani de către Secția Cultură și Turism a Consiliului raional Soroca. Evenimentul poartă numele Anastasiei Briciuc, interpret de muzică populară, originară din Cosăuți, descendentă a cunoscutului cor “Madonici” din localitate. Anastasia Briciuc avea o pasiune mare și pentru romanțe, pe care le cânta foarte talentat. Interpreta a decedat în anul 2006.


Articolul precedentVloggerița din „Dealul Sorocii”
Articolul următorEconomia de cuvinte este atrăgătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.