Veste bună: basarabenii îşi vor putea redobândi cetăţenia română în regim normal.

0
289

Depunerea actelor pentru redobândirea cetăţeniei române este blocată, de la începutul acestei luni. Secretarul de stat al Departamentului român pentru Relaţii cu Republica Moldova dă asigurări că întreruperea este provizorie şi ar putea fi, în curând, depăşită, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

Această situaţie s-a creat după instituirea unor controale de către Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie din România. În toamna lui 2019, corpul de control al ministrului Justiţiei de la Bucureşti a prezentat un raport care a scos la iveală că, în unele situaţii, cetăţenia română era acordată peste rând, în urma unui sistem paralel de înregistrare a cererilor, cu încălcarea prevederile legale. De asta au beneficiat unele persoane din Rusia şi Ucraina. Redobândire cetăţeniei se produce legal doar prin trei modalităţi: depunerea dosarului la sediul consulatului României, la sediul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie cu înregistrare online sau direct. Ca urmare a acestor informaţii a fost oprită depunerea dosarelor de redobândire a cetăţenie direct dar şi online, la recomandarea corpului de control al ministrului Justiţiei de la Bucureşti.

Această situaţia ar putea să se schimbe curând, iar basarabenii îşi vor putea redobândi cetăţenia română în regim normal. În procesul de rezolvare a acestui blocaj a mai fost scoasă la iveală o problemă a celor care şi-au depus dosarul pentru redobândirea cetăţeniei dar aşteptă mult mai mult decât termenul prevăzut de lege. Din 2009, potrivit unei ordonanţei adoptate de parlamentarii români, persoanele care au pierdut cetăţenia română din motive neimputabile lor şi descendenţii acestora până la gradul trei pot depune cererea de redobândire sau acordare a cetăţeniei în termen de 6 luni de la depunere dosarului.

SURSA: tvrmoldova.md

Articolul precedentPSRM – lider autoritar, PDM – outsider clar
Articolul următorDiego Simeone – cel mai plătit antrenor de fotbal. Încasează 43.200.000 euro anual euro
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.