UTIL: Ce trebuie să facem, când este un cutremur?

0
220

  În dimineața zilei de luni, 6 februarie curent, în Republica Moldova a fost înregistrat un cutremur care, însă, nu a fost resimțit. Seismul din țara noastră are același focar ca și cutremurul devastator din Turcia. Directorul Institutului de Geologie și Seismologie, Igor Nicoara, a explicat pentru Radio Moldova cum au pornit aceste seisme devastatoare.

 Mai multe țări au fost zguduite în această dimineață de un cutremur puternic. Cel mai mult a fost afectată Turcia și Siria. Totodată, acest cutremur a fost înregistrat și în zona seismică Vrancea din România, a declarat pentru postul nostru de radio Directorul Institutului de Geologie și Seismologie, Igor Nicoara. Acesta a mai explicat că seismul dat a fost înregistrat și în Republica Moldova, dar nu a fost resimțit. „În zona Vrancea a fost înregistrat un seism de suprafață, căci a avut loc cu focarul în scoarța terestră, la adâncime mică de 18 km. În general, are aceeași cauză – platforma majoră arabo-africană se mișcă spre nord și pe toate zonele de paliere are loc o frecție, ce duce la acumularea energiei. Când energia se acumulează, se rupe și se degajează energia”, a spus specialistul.

În același timp, directorul Institutului de Geologie și Seismologie a venit și cu unele recomandări în caz de cutremur. Expertul a declarat că cel mai periculos în timpul unui cutremur este când oamenii sunt panicați. „În caz că locuința are uși, acestea ar fi bine să fie deschise, pentru că de multe ori, la intensitatea mai sporită a undelor seismice, pot fi defectate ușile și atunci nu va fi așa de ușor de evacuat din locuință. Este necesar ca în momentul declanșării undelor, oamenii să nu părăsească încăperea, deoarece utilizarea scărilor și liftului prezintă un risc major. Acestea sunt cele mai vulnerabile elemente din construcție”, a mai spus Igor Nicoara.

Mii de persoane au decedat după ce mai multe cutremure puternice au lovit Turcia și Siria în decurs de 12 ore. Se așteaptă ca bilanțul victimelor să crească, operațiunile de căutare și salvare fiind în curs de desfășurare în întreaga regiune, deoarece multe clădiri s-au prăbușit și foarte multe persoane sunt prinse sub dărâmături. Primul cutremur a fost cu magnitudinea 7,8 grade pe scara Richter a lovit în această dimineață sudul Turciei, în apropiere de orașul Gaziantep. Seismele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, dar și în Liban, Israel, Siria și în Cipru.

  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentCadavrul unui bărbat din satul Șuri, raionul Drochia, găsit fără suflare în propria gospodărie
Articolul următorTarifele la roaming ar putea fi reduse
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.