Pentru supraviețuitorii abuzului și persoanele expuse riscului în Republica Moldova, ajutorul financiar în numerar a devenit un colac de salvare, ajutându-i să se elibereze de ciclurile de violență și să își construiască o nouă viață.
„De multe ori, victimele nu au curajul să-și părăsească agresorii, de teamă că nu vor putea să se întrețină financiar atât pe sine, cât și pe copiii lor, și nu vor putea să înceapă un mod de viață independent, fără violență”, a explicat Mariana Zaporojan, manager de caz la un Spațiu Sigur din Drochia.
Asistența financiară în numerar, oferită cu sprijinul Comisiei Europene, este o parte a strategiei de redresare a supraviețuitorilor și persoanelor expuse violenței în bază de gen.
Începând cu luna februarie 2022, peste 30.000 de persoane, atât refugiați, cât și persoane din comunitățile gazdă, au primit sprijin prin intermediul a 28 de Spații Sigure UNFPA (Safe Space Moldova) în regiunile centrale, nordice și sudice ale țării, inclusiv în zonele izolate și greu accesibile.
sursa: UNFPA Moldova