Ucrainenii afirmă că prețul gazelor din Europa ar fi mai mic decât cel procurat de șa „Gazprom”, dar…

0
70

   SA „Moldovagaz” anunță că prețul de import al gazelor naturale de la SAP „Gazprom” este mai mic decât cel care ar fi trebuit să fie potrivit evoluțiilor burselor internaționale. Totodată, furnizorul susține că propunerea directorului „Operatorului sistemului de transportare a gazelor” din Ucraina, Sergiy Makogon, care sugerează că Moldova poate să achiziționeze gaze naturale din UE cu 16 la sută mai ieftin nu este veridică. Asta deoarece ajustat cu cheltuielile de transport, prețul devine mai mare decât cel oferit de compania energetică din Rusia.

    „SA „Moldovagaz” urmărește zilnic evoluțiile burselor internaționale. Astfel, în ianuarie și februarie 2020, cotațiile pentru gazele naturale au ajuns la 135 dolari SUA și, respectiv, 115 dolari SUA pentru 1000 m3. La hotarul Republicii Moldova, luînd în calcul cheltuielile de transport, prețul de achiziție ar fi ajuns la 203 și, respectiv, 182 dolari SUA pentru 1000 m3. În prezent, prețul de import al gazelor naturale de la SAP ”Gazprom” este de 174 dolari SUA pentru 1000 m3”, se menționează într-un comunicat al furnizorului. „Mai mult, propunerea directorului „Operatorului sistemului de transportare a gazelor” din Ucraina, Sergiy Makogon, reiese din cotația gazelor naturale de la bursa ucraineană de 164,88 dolari SUA pentru 1000 m3, care ajustată cu cheltuielile de transport devine mai mare decât oferta din contractul semnat cu SAP Gazprom, se mai adaugă în comunicat.

„Moldovagaz” menționează că ia în calcul faptul că în perioada următoare, există probabilitatea ca prețurile la bursă să scadă semnificativ, iar din acest motiv, a semnat prelungirea contactului de furnizare a gazelor naturale doar pentru o perioadă de 1 an. De asemenea, în ianuarie 2020 au început discuțiile cu SAP „Gazprom”, pentru a găsi o modalitate de revizuire a formulei de bază a calculului prețurilor la gaze pentru consumatorii din Republica Moldova, specificată în contract. „Consider incorectă comparația prețurilor de la hub-uri cu prețurile determinate pe baza indexării petrolului, pentru că sunt produse complet diferite”, a menționat președintele Consiliului de Administrare al Moldovagaz, Vadim Ceban.


Articolul precedentCopiii sunt unica categorie de vârstă, care nu este afectată de coronavirus
Articolul următorCORONAVIRUS: Nu panicăm, ne informăm!
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.