Turnați vin și dați găluște – azi e hram în câteva sate din raionul Soroca / VIDEO

0
1220

În satul Alexandru cel Bun, din raionul Soroca, este astăzi hramul localității. Gospodarii s-au pregătit din timp de această zi, și nu este o excepție nici familia Buruian. În timp ce soțul este la muncă, gospodina face ultimele pregătiri.

Și în această familie este o tradiție să se dea preferință bucatelor de casă, dar nu celor pe care le poți procura de la magazin. Dar până vin hramarii din mahală și satele alăturate, sunt așteptați să hrămuiască, măcar și online, cei dragi, aflați la mii de kilometri depărtare.

La fel ca Paștele și Crăciunul, hramul localității este una dintre sărbătorile importante pentru majoritatea familiilor de pe la noi. Și ce fel de hram fără hramari, așa că musafirii încep a sosi rând pe rând pe la casele rudelor și prietenilor.  

În Republica Moldova, ziua localității este de fapt hramul bisericii, și fiindcă astăzi, creștinii ortodocși de rit vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Dumitru, în această zi se face hramul în câteva sectoare ale municipiului Soroca, dar și în satele Alexandru cel Bun, Dumbrăveni, Lugovoe, Ruslanovca și Vanțina Mică din raionul Soroca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.