Trei tineri moldoveni, bănuiți de săvârșirea infracţiunii de confecţionare, deţinere, vânzare și folosire a documentelor oficiale false

0
68

Acte false și falsificate, materie primă pentru confecționarea legitimațiilor de serviciu, tehnică de calcul și valută, sunt doar unele din bunurile ridicate în cadrul perchezițiilor la câteva birouri clandestine din orașul Chișinău. Polițiștii de frontieră au reținut trei tineri moldoveni, bănuiți de săvârșirea infracţiunii de confecţionare, deţinere, vânzare și folosire a documentelor oficiale false. Acțiunile acestora au fost monitorizate și cercetate pe parcursul a cinci luni de către polițiștii de frontieră ai Direcției Regionale Vest, în coordonare cu Procuratura raionului Ungheni. În acest sens fiind întreprinse un șir de măsuri speciale de investigații și urmărire penală pentru elucidarea tuturor aspectelor infracțiunii.

Potrivit unui comunicat emis de Poliția de Frontieră, conform informațiilor acumulate, pe parcursul anului 2018 un grup de persoane a creat o schemă criminală bine organizată, unde fiecare membru avea rolul său în scopul urmărit – de a obține un folos financiar sau material în urma organizării migrației ilegale a cetățenilor Republicii Moldova în spațiul Uniunii Europene. Astfel sub pretextul angajării legale în câmpul muncii peste hotare, prin confecționarea și folosirea frauduloasă a blanchetelor cărților de identitate ale României, era organizată șederea ilegală a cetățenilor moldoveni în statele membre UE.

În repercusiunea celor patru percheziții efectuate săptămâna precedentă în orașul Chișinău, au fost depistate și ridicate o mulțime de documente și obiecte folosite de către răufăcători la săvârșirea infracțiunii și anume: cărţi de identitate româneşti cu semne de falsificare, paşapoarte biometrice și buletine de identitate ale cetățenilor din Republica Moldova, precum și copii ale acestora, materie primă pentru confecționarea fotografiilor, legitimaţiilor de serviciu ”Poliţia de Frontieră” şi ”Serviciul Vamal”, tehnică de calcul, telefoane mobile, cartele SIM, sticuri de memorie, bani în sumă de 1485 dolari, 2600 euro și 18424 lei MD.

Trei conaționali cu vârstele cuprinse între 27 și 34 ani au fost reținuți în flagrant. În prezent pe numele acestora a fost aplicat de către instanța de judecată arestul preventiv pe un termen de 30 zile. Bărbații riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 1150 la 1350 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 5 la 7 ani, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani.

Acțiunile de urmărire penală pe caz continuă și sunt îndreptate la identificarea tuturor persoanelor implicate.

De menționat că Poliția de Frontieră își concentrează continuu atenția asupra prevenirii și contracarării acestui flagel infracțional. Acest fapt a rezultat descoperirea mai multor infracțiuni legate de confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale false, cât și reținerea mai multor grupuri infracționale care practicau o astfel de activitate.

Pe parcursul anului 2017 de către Organul de urmărire penală al IGPF au fost pornite 352 cauze penale după semnele componente ale infracțiunii prevăzute de art.361 Cod Penal al RM, pe faptul confecţionării, deţinerii, vânzării sau folosirii documentelor oficiale false. Din numărul total de cauze penale finisate, 42% au fost expediate în instanța de judecată. Pe parcursul anului 2018, conform art.361 Cod Penal al RM au fost pornite 247 cauze penale, dintre care circa 81% au fost expediate în instanța de judecată, se mai arată în comunicat.

foto: border.gov.md


Articolul precedentUnul dintre „Kamaz”-urile oferite de Federația Rusă a ajuns la Soroca
Articolul următorПАРЛАМЕНТСКИЕ ВЫБОРЫ 2019 – Итоги по избирательному округу NR.7 (Сорока)
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.