Dacă te-ai decis să îți amenajezi o grădină sau să îți decorezi balconul casei cu plante frumoase, ți-am pregătit un top 10 plante care sunt nepretențioase și ușor de îngrijit.
Lucruri de amintit
- Cel mai simplu mod este să plantezi răsaduri de flori, care sunt vândute în magazine și piețe. O opțiune care necesită mai multă muncă este să crești răsaduri pe un pervaz sau să plantezi semințe de flori direct în pământ.
- Puteți planta răsadul când pământul s-a încălzit bine. Excepție fac asterii, care nu se tem de vremea rece. Este în regulă dacă plantezi vara. Dar nu ar trebui să faceți acest lucru la căldură extremă; plantele pot muri.
- Programul de udare depinde în mare măsură de vreme. Dacă vara este caldă și uscată, poate fi necesar să umeziți solul mai des și mai rar în perioadele ploioase.
- O dată sau de două ori pe săptămână este indicat să slăbiți solul din grădina cu flori. Acest lucru facilitează intrarea aerului în sol și, în același timp, ajută la combaterea buruienilor.
- Buruienile trebuie îndepărtate de pe patul de flori. În caz contrar, vor sufoca florile în timp.
- Pentru ca plantele să înflorească magnific și abundent, vara este indicat să le hrăniți cu îngrășăminte aproximativ o dată pe lună sau mai puțin. Este mai bine să îndepărtați florile ofilite. Acest lucru nu numai că va face patul de flori mai frumos, dar va stimula și apariția noilor muguri.
Aster (astrele, ochiul boului)
Când să plantezi: răsadul în pământ – în luna mai; semințe în pământ – în aprilie sau de la începutul lunii octombrie până la îngheț; semințe pentru răsaduri – la sfârșitul lunii martie.
Unde să plantezi: într-un loc bine luminat sau cu umbră parțială ușoară.
Cand infloreste: vara si toamna.
Cât trăiește: anual.
Asterul atinge o înălțime de 30 până la 120 cm și mai mult. Inflorescențele sunt strălucitoare – alb, violet, roz, roșu și alte culori.
Trebuie să udați moderat – de câteva ori pe săptămână, în perioadele cele mai fierbinți – mai abundent decât de obicei. Este indicat să slăbiți paturile de flori cu aster după fiecare umezire a solului.
Tagetes (vâzdoagă, crăiță)
Când să plantezi: semințe în pământ – în mai; răsaduri în pământ – de la sfârșitul lunii mai până la începutul lunii iunie; semințe pentru răsaduri – în martie-aprilie.
Unde să plantezi: în lumină puternică, umbră parțială sau umbră. Cu cât iluminarea este mai bună, cu atât gălbenelele înfloresc mai abundent.
Când înflorește: de la începutul verii până la îngheț.
Cât trăiește: anual.
Vîzdoaga sau tagetele formează tufișuri compacte în înălțime de la 20–30 până la 100 cm și mai sus. Inflorescențele sunt diferite nuanțe de galben, portocaliu și maro.
În timpul creșterii, tagetele sunt udate în fiecare zi sau două, iar când se formează inflorescențe – moderat, de câteva ori pe săptămână este suficient.
Panseluțe
Când să plantezi: răsaduri în pământ – în luna mai; semințe în pământ – în august-septembrie sau mai; semințe pentru răsaduri – la sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie.
Unde să plantezi: într-un loc bine luminat, la umbră și umbră parțială.
Când înflorește: primăvara sau de la sfârșitul lunii august – în funcție de soi.
Cât timp trăiește: există soiuri anuale și perene.
Panseluța este o plantă miniatură, de până la 15–30 cm înălțime. Inflorescențele sunt mici și strălucitoare – alb, galben, violet, visiniu, adesea în culori combinate – bicolore și tricolore.
Udarea este moderată, o dată la câteva zile, dar fără a usca complet solul. În verile ploioase, nu este nevoie să umeziți suplimentar solul.
Nasturtium (Condurul doamnei)
Când să plantezi: semințe în pământ – în a doua jumătate a lunii mai; răsaduri în pământ – la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie; semințe pentru răsaduri – în martie-aprilie.
Unde să plantezi: într-un loc bine luminat.
Cand infloreste: de la vara pana la ingheturile de toamna.
Cât timp trăiește: există atât soiuri anuale, cât și perene.
Nasturtium este o plantă cu flori galbene, portocalii sau roșii strălucitoare, care sunt clar vizibile pe fundalul frunzelor verzi bogate. Îngrijirea nasturtiumului este ușoară. Când tocmai capătă putere, trebuie udat o dată la două zile. În timpul înfloririi, este suficient să umeziți solul când începe să se usuce, aproximativ o dată la trei până la patru zile.
Salvia
Când să plantați: răsaduri în pământ – în a doua jumătate a lunii mai sau începutul lunii iunie; semințe pentru răsaduri – în a doua jumătate a lunii februarie.
Unde să plantezi: într-un loc bine luminat sau cu umbră parțială.
Când înflorește: din iunie până toamna târziu.
Cât timp trăiește: peren, dar este mai ușor să nu-l lași iarnă și să-l crești anual.Salvia crește de la 20–25 la 70–80 cm.Inflorescențele sunt roșu strălucitor, roz, alb și multe altele. Salvia nu solicită frecvența udării, iar excesul de umiditate poate provoca putrezirea rădăcinilor. Trebuie să turnați apă în patul de flori când solul este uscat, în medie o dată la trei până la patru zile. Este mai bine să faceți acest lucru seara și nu în soarele amiezii.
Zinnia (cârciumăresele)
Când să plantezi: semințe în pământ – în a doua jumătate a lunii mai; răsaduri în pământ – la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie; semințe pentru răsaduri – în a doua jumătate a lunii februarie sau martie.
Unde să plantezi: într-un loc bine luminat.
Când înflorește: din iunie-iulie până toamna târziu.
Cât trăiește: perenă, dar există soiuri anuale hibride. Zinnia crește în înălțime de la 20–30 la 90 cm.Schema de culori și forma inflorescențelor depind de specie și varietate. Puteți crește zinnia cu flori albe, roșii, roz, violet, portocalii. Nu este necesară udarea frecventă; o cantitate generoasă de câteva ori pe săptămână este suficientă. Dacă rar umeziți solul, zinnia își va pierde frumusețea, inflorescențele sale vor deveni mici și se vor estompa.
Amarant
Când să plantezi: semințe în pământ – în mai; răsaduri în pământ – în a doua jumătate a lunii mai; semințe pentru răsaduri – în a doua jumătate a lunii martie.
Unde să plantezi: într-un loc bine luminat sau cu umbră parțială.
Când înflorește: de la începutul verii până la îngheț.
Cât trăiește: anual. Amarantul crește peste 1 metru. Inflorescențele sale sunt panicule strălucitoare care contrastează frumos cu frunzele. Planta nu are nevoie de îngrijire specială. Amarantul tolerează în mod normal seceta. Este suficient să udați de câteva ori pe săptămână și chiar mai rar în verile ploioase.
Petunia
Când să plantați: răsaduri în pământ – la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie; semințe pentru răsaduri – în a doua jumătate a lunii februarie sau martie.
Unde să plantezi: într-un loc bine luminat.
Când înflorește: de la sfârșitul primăverii sau începutul verii până la înghețurile de toamnă.
Cât timp trăiește: peren, dar este mai ușor să nu-l lași iarnă și să-l crești anual.
Petunia atinge o înălțime de 40 cm sau mai mult. Florile sunt in forma de gramofon, mari, cu marginile netede sau franjuri ale petalelor, chiar duble. Culoarea este variată – purpuriu simplu, alb, liliac, roz, violet sau o combinație.
Udați planta moderat – de câteva ori pe săptămână, adesea numai în primele 10-14 zile după plantare în sol deschis. Este indicat să turnați apă la rădăcină.
Varză decorativă
Când să plantați: semințe și răsaduri în pământ – în luna mai; semințe pentru răsaduri – de la mijlocul lunii martie.
Unde să plantezi: într-un loc bine luminat sau la umbră parțială.
Când înflorește: rămâne atractiv până toamna târziu.
Cât trăiește: anual.
Varza ornamentală are un aspect neobișnuit. Frunzele sale sunt albe, verzi, violete, galbene, roz. Puteți crea compoziții întregi din diferite soiuri.Principala regulă în îngrijirea acestei plante iubitoare de umiditate este udarea la fiecare două până la trei zile. Și pentru a face acest lucru mai rar, puteți mulci patul de flori cu așchii de lemn.
Celosia(creasta cocoșului)
- Când să plantezi:semințe în pământ – în mai; răsaduri în pământ – în a doua jumătate a lunii mai; semințe pentru răsaduri – în martie.
- Unde să plantezi:într-un loc bine luminat.
- Când înflorește:de la mijlocul verii până la îngheț.
- Cât timp trăiește:peren, dar este mai ușor să nu-l lași iarnă și să-l crești anual.
Celosia este o plantă elegantă, cu o înălțime de 30 până la 50–60 cm și mai mare, totul depinde de soi. Inflorescențele sunt strălucitoare – roșu, galben, portocaliu și multe altele.
Celosia nu este udată prea des; pe vreme caldă, de câteva ori pe săptămână este suficient. În zilele înnorate și ploioase, este mai bine să faceți fără udare. Planta nu tolerează solul îmbibat cu apă.