Toamna 2019: perfectă pentru lucrări de recoltare și capricioasă pentru arat și semănat

0
129

Se apropie de final anul agricol. Unii agricultori răsuflă ușurați, alții profită de toamna binevoitoare și adună ultimele recolte sau finalizează alte lucrări.

Potrivit informațiilor oferite de Direcția raională Agricultură, în prezent, în raionul Soroca se desfășoară ultimele lucrări de recoltare a porumbului. “A rămas de recoltat 1500 ha sau 10% din suprafața totală de 15000 ha de porumb. Ceața a stopat un pic procesul de recoltare, dar nu mult.

Această toamnă este foarte prietenoasă agricultorilor, pentru lucrările de recoltare. Totodată, mai sunt 200 ha sau cca 15% din suprafața totală de soia de recoltat”, ne-a comunicat șefa direcției, Aliona Andriuța. Volumul recoltei pentru culturile adunate în hambare este satisfăcător, în pofida condițiilor meteo, spune sursa: porumbul a dat o recoltă medie 5 tone/ha, floarea soarelui la fel bucură, soia mai modest decât se aștepta — 1tonă/ha. Cât privește sfecla de zahăr, de pe o suprafață de un hectar, agricultorii din raionul Soroca au strâns în medie 50 tone de sfeclă. În acest an, suprafața semănată cu sfeclă de zahăr a fost de 753 ha. Sunt pe final lucrările de recoltare a fructelor, iar prețul pentru merele pentru suc în acest an sunt mai bune, în comparație cu anul trecut, de la 1,62 lei/kg, iar mărul marfă a avut preț mai bun, în funcție de calitate.

Producția globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile în perioada ianuarie-septembrie a acestui an a însumat în prețuri curente 24 141 milioane de lei, constituind puțin peste 103% (în prețuri comparabile) față de perioada respectivă a anului 2018. Majorarea producției globale agricole a fost determinată de creșterea producției vegetale cu peste 7%, iar producția animală a scăzut cu circa 5%, informează Biroul Național de Statistică, citat de IPN. Recolta globală a culturilor cerealiere și leguminoase boabe în gospodăriile de toate categoriile a fost de 2094 mii tone, cu 8,2% mai mult față de perioada similară a anului precedent. Dintre acestea recolta porumbului a fost de 731,5 mii de tone, leguminoaselor boabe — 57,2 mii de tone, grâului 1129,3 mii tone și orzului — 167,3 mii tone.

Lucrările de semănat au fost foarte anevoioase, deoarece timpul a fost secetos și prelucrarea solului a întârziat, comunică doamna Andriuța. Au fost semănate 9000 ha de grâu, 1000 ha de orz și 800 ha de rapiță, suprafețe la fel ca în anul trecut. Prelucrarea solului pentru anul viitor s-a efectuat în proporție de 60%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.