Tamara Cosciug: “Să știți că ia cu altiță, este componentul pe care e scris elementul genetic al neamului nostru” / GALERIE FOTO

0
180

24 iunie, este ziua internațională a iei. Anume această dată este a pasionaților de muzică și port popular. Tamara Cosciug, originară din municipiul Soroca, are deja peste 20 de piese brodate manual.

„Brodez din copilărie. Mama mea a fost o meșteriță bună în ale brodatului și ale croșetatului și țin minte când eram elevă la școală, mi-am brodat o fustă, pentru costumul popular. Pe atunci brodam drumuri, elemente din costumele naționale, flori, păuni. Cu timpul am început să brodez la prosop, iar a broda ii, am început la maturitate, prin anii 1989”.

Prima ie pe care a brodat-o, a fost pentru fiica sa. Era prima sărbătoare națională, care se numea „Ziua limbii materne” și într-o noapte, confecția era gata. Acela fusese un început în a broda ii. După, fiind interpretă de muzică populară, avea nevoie să bucure ochii publicului cu apariția ei. Astfel, a început să-și brodeze singură iile, cămașă de bărbați, poale, colțuri. „De obicei pun accent pe iile cu altiță, care păstrează aceste frumoase elemente ca râurile și creții. Să știți că ia cu altiță, este componentul pe care e scris elementul genetic al neamului nostru”.

Pentru a broda o ie, Tamara Cosciug, are nevoie de aproximativ trei luni de zile. Perioada în care brodează este mai mult toamna târzie – iarna. „Anul trecut, a fost la noi, la Soroca, un eveniment cultural, organizat de Centru de Promovare și Conservare a Patrimoniului Cultural Imaterial, unde a fost un laborator de creație. Acolo, au fost invitate două doamne de la Șezătoarea Basarabiei, care ne-au prezentat o altă tehnică de brodat, decât cea pe care o știu eu, în cruciuliță. Neapărat anul acesta o să brodez prima ie, după tehnicile pe care le-am învățat acolo”.

Articolul precedentCe cred sorocenii despre apropierea de Uniunea Europeană / VIDEO
Articolul următorSoroca în 7 zile – „Observatorul” din 24 iunie 2022 / VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.