Știi ce beneficii îți aduc vaccinurile?

0
38

Centrul de Sănătate Soroca Nouă „Ina Popescu”, informează toți sorocenii despre Săptămâna Europeană a Imunizării. În perioada de 24 – 30 aprilie, anual, Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății marchează săptămâna europeană a imunizării (SEI), pentru a promova imunizarea ca fiind vitală pentru prevenirea bolilor și protejarea vieții.

„Săptămâna anului 2022 este însoțită de sloganul „Viață lungă pentru toți” și ca scop este să evidențiem cât de important și ușor este să beneficiem de o gamă largă de vaccinuri și să ne dăm importanță sănătății noastre și să protejăm sănătatea colectivă a tuturor oamenilor ca membri ai comunității globale”, ne spune Natalia Mazur.

Vaccinurile au contribuit la sănătatea și bunăstarea tuturor. În ultimii 60 de ani, imunizarea a salvat mai multe vieți în rândul copiilor decât orice alte intervenţii medicale. Impactul acestei revoluţii asupra prevenirii bolilor în doar câteva zeci de ani este enorm. Rujeola a cauzat aproximativ 2.6 milioane de decese în fiecare an, înainte ca vaccinarea pe scară largă să fie pusă în aplicare în 1980. Conform estimărilor OMS, în ultimii 16 ani, vaccinarea globală împotriva rujeolei a prevenit 23.2 mil. de decese. Datorită vaccinului rujeolic această boală extrem de contagioasă se poate preveni acum. Este o binecuvântare și o realizare că aceste boli sunt doar o tristă amintire astăzi.

Vaccinarea are un impact pozitiv major asupra sănătății populației. Există vaccinuri autorizate pentru protecția împotriva a mai mult de 20 de boli și care au adus succese mari ca:

  • Vaccinarea previne boala, protejează viața și este o bază solidă pentru sănătatea și bunăstarea pe tot parcursul vieții.
  • Vaccinarea împotriva bolilor contagioase protejează nu numai persoanele vaccinate, ci și cele din jurul lor.
  • Datorită vaccinării, poliomielita a fost redusă cu 99% din 1988. Împreună putem elimina poliomielita.
  • Vaccinarea cu papilomavirus uman (HPV) poate preveni până la 90% din cazurile de cancer de col uterin.
  • Vaccinul HPV combinat cu screening-ul obișnuit este cel mai eficient instrument pentru prevenirea cancerului de col uterin.
  • Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli din lume. Copiii mici nevaccinați prezintă cel mai mare risc de a avea rujeolă și a dezvolta complicațiile acesteia, inclusiv deces.
  • Infecția cu virusul rubeolei la femeile gravide poate determina decesul fătului sau poate duce la defecte congenitale.
  • Vaccinul contra hepatitei B este eficient în proporție de 95% în prevenirea infecțiilor și în dezvoltarea bolilor cronice și a cancerului hepatic cauzate de hepatita B.
  • Vaccinurile combinate, precum vaccinul pentavalent (DTP-HepB-Hib) reduc numărul de vizite la medic și numărul de injecții, reducând astfel disconfortul cu care se confruntă un copil.
  • Vaccinurile sunt eficiente și inofensive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.