Oamenii de știință au descoperit că oamenii îmbătrânesc dramatic în două reprize (sau valuri). Prima dată la 44, apoi la 60 de ani. Descoperirile, care sugerează că îmbătrânirea nu este un proces lent și constant, ar putea explica creșterea bruscă a problemelor de sănătate la anumite vârste, scrie The Guardian, citat de digi24.ro.
Dacă ați observat o acumulare bruscă de riduri, dureri sau o senzație generală de îmbătrânire aproape peste noapte, ar putea exista o explicație științifică. Cercetările sugerează că, în loc să fie un proces lent și constant, îmbătrânirea are loc în cel puțin două reprize accelerate.
Studiul, publicat în Nature Ageing, care a urmărit mii de molecule diferite la persoane cu vârste cuprinse între 25 și 75 de ani, a detectat două valuri majore de schimbări legate de vârstă în jurul vârstei de 44 de ani și din nou la 60 de ani. Descoperirile ar putea explica de ce la anumite vârste apar vârfuri în anumite probleme de sănătate, inclusiv probleme musculo-scheletice și boli cardiovasculare. „Nu ne schimbăm treptat de-a lungul timpului. Există unele schimbări cu adevărat dramatice”, a declarat profesorul Michael Snyder, genetician și director al Centrului pentru Genomică și Medicină Personalizată de la Universitatea Stanford și autor principal al studiului. „Se pare că mijlocul anilor 40 este o perioadă de schimbări dramatice, la fel ca și începutul anilor 60 – și acest lucru este valabil indiferent de clasa de molecule la care vă uitați.”
Citește articolul integral pe digi24.ro