Știai că în majoritatea din cele peste 11 mii de fântâni din raionul Soroca apa nu este potabilă? / VIDEO

0
299

Pe teritoriul raionului Soroca sunt luate la evidență peste 11 mii de fântâni de mină. Calitatea apei potabile în care se aprovizionează populația raionului Soroca, nu corespunde normelor. Centrul de Sănătate Publică, întocmește anual un plan de colectare a probelor de apă, din teritoriul tuturor satelor și comunelor din raionul Soroca.

Apa este prelevată pentru a aprecia calitatea apei potabile. După localizarea fântânilor de mină în localitățile raionului Soroca avem: în satul Visoca 650 de fântâni, 583 de fântâni în satul Bădiceni, la Vărăncău 515 fântâni, în satul Volovița 453, în satul Parcani se înregistrează 452 și la Schineni 408 fântâni. Restul satelor înregistrează un număr mai mic de fântâni pe teritoriul lor. Despre apa din aceste fântâni, ne-a vorbit Ion Coșman, șeful Secției sanitar-igienice la Centrul de Medicină Preventivă Soroca.

Conform analizelor efectuate, calitatea apei cu care se aprovizionează nordul Republicii Moldova, în 72 la sută din cazuri, apa nu corespunde normativelor în vigoare, iar în 81 la sută din cazuri, apa nu corespunde conform indicilor microbiologici. În comparație cu anii precedenți, anul acesta, 2022, apele din fântânile Sorocii nu corespund normelor cu mai mult de 20 la sută.

Pe lângă fântâni de mină, există apeducte comunale rurale, dintre care 14 localități sunt conectate la apeductul ACVA-NORD, ceea ce permite ca apa să corespundă la majoritate cerințelor normative în vigoare.

Proiectul “Observatorul de Nord – de la print la conținut video” este finanțat de Ambasada SUA. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA.

Articolul precedentDe la începutul anului, din cauza șoferilor în stare de ebrietate s-au produs 256 de accidente rutiere, soldate cu 19 morți și 129 răniți
Articolul următorA fost restabilit bustul lui Vasile Stroescu, marelui patriot, om politic și filantrop român, numele căruia poartă și o stradă din Soroca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.