Sportul la soroceni: lipsuri, sacrificiu și performanță

0
424

Anual, în raionul Soroca, sunt organizate campionate menite să susțină sportul în regiune. În ultimii ani investițiile au crescut, dar rămân nesemnificative comparativ cu golurile care există. Pe lângă reparații efectuate “pe bucăți”, se resimte un deficit acut de cadre specializate, mai ales la sate.

De 40 de ani, la Soroca, funcționează o sală de lupte greco-romane. Aici vin să practice sportul elevii din oraș, dar și de la sate. “Din 2010 avem încălzire autonomă, baie, vestiar și echipament nou în sala de lupte. Dar la capitolul condiții – avem lipsuri”, recunoaște Serghei Tîmco, directorul Școlii sportive pentru copii și juniori din municipiul Soroca.

 

Acoperișul și tavanul, în stare avariată

 

Administrația afirmă că banii alocați de primărie nu ajung pentru reparații capitale

Directorul afirmă ca bugetul școlii este limitat. Totuși e mai bine decât acum 15 ani. În mare parte, în sala de antrenamente, dar și la baie sau vestiar au fost efectuate reparații cosmetice. Școala dispune de inventar sportiv nou și, din spusele antrenorilor, încăperile arată modest, dar acceptabil.

Au început antrenamentele la lupte greco-romane

Anul acesta a fost preconizat pentru școala sportivă din municipiu un buget de 1 mln de lei. Pentru reparația sălii de forță și a acoperișului, mai sunt necesare 500 mii de lei. Serghei Tîmco susține că resursele financiare sunt repartizate

Serghei Tîmco, directorul Școlii sportive pentru copii și juniori din municipiul Soroca

strict conform priorităților școlii și nu sunt suficiente pentru a acoperi și alte cheltuieli.

În secția de lupte greco-romane sunt înscriși cei mai mulți copii. Aici vin să se antreneze 130 de sportivi începători, juniori, dar și sportivi cu anumite performanțe.

În cadrul secției sunt angajați cinci antrenori. De fapt, luptele greco-romane aduc cele mai bune rezultate.

Potrivit lui Roman Oleinic, antrenor – profesor de lupte greco-romane, totul depinde de antrenor, de felul în care  predă: “În aceste momente se desfășoară antrenamentele la lupte. Avem în jur de 20 de copii în grupă. Din câte se vede cu ochiul liber, varul se risipește, iar tavanul trebuie reparat”, a spus antrenorul. Antrenamentele sunt gratuite și au loc zilnic.

Intrarea în sala de lupte

 

 

Cinci discipline predate în diferite

colțuri ale orașului

 

La Școala sportivă din municipiu se practică baschetul, jocul de dame, judo, luptele greco-romane și tenisul mare. Sesiunile de sport nu se desfășoară într-o singură clădire. De altfel, jocurile de dame au loc acum la Liceul „Petru Rareș”. Acolo copiii au la dispoziție o sală mare, potrivită pentru acest gen de sport, susține Serghei Tîmco. “La jocul de dame avem un antrenor, altul activează în cadrul Școlii sportive raionale”. Cât despre luptele judo, la moment se află în căutarea unei săli polivalente.

 

Sportul din umbră

 

Înainte de efort fizic are loc încălzirea

Mari găuri financiare se resimt, din spusele specialiștilor, în sportul de performanță în regiuni sau la periferie. „Avem campioni și copii talentați. Problema este că ei mai departe nu pot străbate. Nu sunt finanțări pentru participarea la campionatele mondiale și europene. Nici federațiile sportive nu au suficienți bani pentru a ne susține și trebuie să îi căutăm noi”, spune Tîmco.

În timpul luptelor copiii trebuie să respecte anumite reguli, pentru a evita accidentările…

Anul trecut Secția de lupte greco-romane a avut doi participanți la campionatele europene, Valeriu Toderean și Ion Donici. Ultimul a fost transferat la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv din Chișinău. Este pentru prima dată când participarea unor sportivi soroceni a fost finanțată de Federația de profil. Tîmco spune că mai mulți bani sunt alocați sportivilor cu performanțe și mai puțin copiilor și juniorilor.

 

 

De la începători până la seniori

 

Un scop nobil, însă deloc ușor pentru un antrenor, este să crească un sportiv începător până la nivelul de senior. Jumătate din cei care încep să practice sportul, întrerup antrenamentele la o anumită vârstă. De regulă, este vorba de adolescenți. “De aceea, au nevoie să fie permanent susținuți și motivați”, remarcă Tîmco.

Potrivit antrenorilor, la o anumită vârstă, tinerii doresc să-și întemeieze o familie și renunță la sport.

Pentru a ajunge sportivi de performanță, copii încep să se antreneze de la vârsta de 7-9 ani. “Cel mai greu să îl menții este între clasa a VI-a până în a IX-a. Atunci apar alte interese. Jumătate însă rămân și se dezvoltă în continuare”, spun antrenorii.

La ora actuală opt tineri din cadrul școlii au ajuns să practice sportul de performanță. În comparație cu municipiul Chișinău, sunt de patru ori mai puțini.

Toate cele cinci secții ale școlii sunt frecventate de 369 de copii, dintre care 130 sunt înscriși la Secția de lupte greco-romane. 20 de sportivi au înregistrate succese la nivel republican și internațional.

Cu toate acestea, comparativ cu numărul total de elevi, cifra este mică. Peste 3 mii de copii învață în școlile din municipiu, conchide Tîmco.

 

Premianți la nivel național și internațional

 

Maxim Sărmanov, tânăr luptător

Maxim, în vârstă de 11 ani, a remarcat că sportul este pentru el mai mult decât o pasiune. De 6 ani practică luptele greco-romane și este premiant la multe campionate, inclusiv în afara țării. “Acest gen de sport mi se potrivește cel mai bine. Mă ajută să mă apăr. Îmi doresc să ajung campion european”, ne destăinuie Maxim Sărmanov, elev la Liceul “Petru Rareș”.

Marius Ivanov, tânăr luptător

Sportivul are în palmares mai multe medalii de aur și locuri de frunte câștigate la campionatele din România, Slovacia, Ucraina, Belarus și alte țări.

Locuiește în satul Alexandru cel Bun, raionul Soroca și, uneori, este adus la școală de părinți sau bunei.

Un alt tânăr, Marius Ivanov, de asemenea, participant și premiant la diferite campionate, la moment se antrenează la Chișinău. În opinia sa, în capitală sunt mai multe posibilități de afirmare pentru tinerii sportivi.

 

Școala sportivă raională, în sediu

recent renovat

 

În municipiul Soroca se află și Școala sportivă raionale – mai exact în clădirea fostului bazin al Liceului “Constantin Stere”.

Anul trecut aici au fost efectuate reparații capitale în sumă de 1 mln 700 mii de lei, pentru două săli de lupte libere și de judo, sala de forță. Clădirea mai dispune de vestiar, duș și cabinet medical. O parte din utilaj a fost donat în cadrul unui proiect, finanțat de județul Vaslui, România, a cărui valoare ajunge la 220 mii de lei.

Momentan este reabilitată o altă parte a clădirii, unde administrația școlii planifică să inaugureze o sală multifuncțională. Vor fi create condiții pentru practicarea mai multor genuri de sport, precum fotbal, box și atletism.

La nivel raional, directorul Școlii sportive, Svevolod Gâtlan, poate afirma că școala oferă cele mai bune condiții, inclusiv pentru parcticarea sportului de performanță.

Vsevolod Gâtlan, directorul Școlii sportive raionale

Toate filialele Școlii sportive din raion activează în cadrul sălilor de sport ale instituțiilor de învățământ din localități, precum în Nimereuca și Căinarii Vechi. În total, sunt deschise șase secții în localitățile cu cea mai mare populație, din 68 de localități, care intră în componența raionului. În cadrul lor muncesc opt antrenori.

Din cei 22 de antrenori-profesori, dintre care majoritatea se găsesc în oraș, doi sunt lucrători emeriți în domeniul educației fizice și sportului, iar trei au studii în alt domeniu, însă lucrează conform regulamentului Școlii sportive.

Ștefan Drăgan este unicul antrenor emerit la nivel național la sambo și judo din raion. Instruiește în cadrul Școlii sportive raionale trei grupe – maturi, juniori și copii. “Am avut propuneri să lucrez în lotul național, dar am refuzat. În complexul sportiv din cadrul liceului cred că avem cele mai bune condiții de la nordul Moldovei. Noi nu avem sarcina de a antrena sportivi de performanță. Dar îi transmitem în lotul național sau la perfecționare peste hotare. Acum ne pregătim pentru Campionatul european la sambo, care va avea loc în luna aprilie, la Praga. Avem doi tineri care vor participa”, ne-a spus antrenorul.

Ștefan Drăgan ne arată sala de lupte, recent amenajată

 

 “La sat este greu pentru asemenea genuri de sport”

 

Cât despre sportul de performanță, la sate nici nu se pomenește. Drăgan a menționat că acolo nu sunt condiții, se investește foarte puțin și mulți copii vin și se antrenează la Soroca. “Aici noi antrenăm pentru probele judo, olimpice și sambo. La sat este foarte greu pentru asemenea genuri de sport”, după care, antrenorul adăugă că la moment învață 50 de copii, dintre care 15 se ocupă regulat. “Nu toți tinerii doresc să practice acest gen de sport, pentru că este unul dur și riscant. Dar și tinerii nu se mai antrenează ca înainte, cu dăruire de sine. Principala cauza cred că este internetul. Cândva, să devii sportiv olimpic, era un mare prestigiu”.

Campionii soroceni, mândria școlii

Vlas Petru, antrenor de lupte libere, din cadrul Școlii sportive raionale, spune: “avem sportivi de performanță, participanți la campionatele europene și la lupte libere. Mai mult de 10 tineri soroceni sportivi sunt campioni ai republicii. Noi avem un număr relativ bun de elevi care fac sport”.

 

Lipsă de antrenori la sate

 

Reducerea numărului de elevi în sate și reforma de optimizare a școlilor a influențat și practicarea sportulului în regiuni. Din spusele antrenorilor, tot mai puțini copii se înscriu în cercurile de sport și doar câțiva le frecventează cu regularitate. Mai mult, Școala sportivă duce  lipsă acută de antrenori la toate genurile de sport. Unele nici nu se practică din acest motiv.

O cauză ar fi, potrivit lui Vsevolod Gâtlan, pe lângă lipsa sălilor de sport dotate cu cele necesare, salariul mic, care este de aproximativ 2 mii de lei.

Mai puțin de jumătate din antrenorii-profesori lucrează în mediul rural. Specificul sportului diferă de la o localitate la alta și depinde de specializarea antrenorului. Prin urmare, în localități precum Căinarii Vechi se practică luptele libere și atletismul, iar la Racovăț, judo și fotbal.

Școala nu are nici un beneficiu de la faptul că are campioni naționali sau internaționali. Doar antrenorii au parte de majorări de salariu. Dacă are premianți la campionatele republicii, i se mărește salariul cu 2%, la categoria tineret cu 3%, iar seniori cu 5% și mai mult.

“Pentru a deveni sportiv de performanță, tânărul trebuie să se antreneze minim 5 ani. Programul Școlii sportive este de 7 ani, doi ani pentru nivelul începător și cinci avansat”, spune Ștefan Drăgan.

De altfel, unul din foștii discipoli ai Școlii a ajuns să joace în acest an pentru cea mai bună echipă de fotbal din Italia, FC Torino. Fotbalistul sorocean, Vitalie Damașcan, atacantul Sheriff Tiraspol, a semnat la începutul anului un contract cu clubul italian.

În 2017, Damașcan a fost declarat cel mai bun atacant, golgheter și tânăr jucător, fiind primul jucător de numai 18 ani din istoria fotbalului moldovenesc, dar și sorocean, care a semnat un asemenea contract cu un club de peste hotare.

 

Investițiile în domeniul sportului

au crescut

 

În 2018, Consiliul raional a alocat peste 1 050 000 de lei „pentru acțiuni sportive, naționale și internaționale”, se menționează în planul de activitate, în timp ce în ultimii doi ani – 900 mii de lei. Acești bani asigură transportul și hrana la competiții a sportivilor soroceni, premii pentru învingători, cantonamente de pregătire, procurarea inventarului și formei sportive, etc.

Andrei Jitniuc, specialist în problemele tineretului și sportului, susține că o parte din bani sunt investiți și pentru organizarea competițiilor raionale.  

Repartizarea bugetului pentru 2018 în domeniul sport. Pentru alte activități sportive – 207 000 de lei

Vicepreședintele raionului, Vladimir Nicuța, a menționat că autoritățile raionale au în vedere posibilitatea construcției unui teren sportiv de fotbal, cu tribune.

Mai multe la acest capitol ne-a spus directorul Liceului “Constantin Stere”, Vasile Baș: “pentru anul 2018, am planificat să construim un teren de fotbal, chiar lângă instituția de învățământ. Jumătate din suma necesară o va oferi școala, iar restul Consiliul raional. La moment se elaborează proiectul stadionului. Avem decizia președintelui raionului în acest sens. Este vorba de un teren de baschet, fotbal și minifotbal. Suma aproximativă este de 1,5 mln de lei. Zona de amplasarea a liceului este convenabilă pentru toți copiii din alte școli – o mare parte din cei care învață la liceu vin din satele din împrejurimi”.

Școala sportivă raională se află pe teritoriul Liceului “Constantin Stere”, iar cu un an în urma a fost parțial renovată

În anul curent, la Școala sportivă raională au fost înmatriculați 546 de copii și tineri, iar la Școala sportivă pentru copii și juniori din municipiu – 369.

 


Articolul precedentFotografia zilei: Noi indicatoare pe străzile municipiului Soroca
Articolul următorColectivul Gimnaziului „Grigore Vieru” din satul Vasilcău a semnat o Declaraţie de Unire

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.