Spectacole de la Iași pe scena de la Soroca

0
257

Două spectacole ale Ateneului Național din Iași vor fi jucate săptămâna viitoare pe scena Teatrului „Veniamin Apostol” din Soroca. Este vorba despre „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov care va fi prezentat marți, 19 noiembrie, la ora 17:30 și „Aventuri cu… DL GOE” de Ioan Luca Caragiale, va fi pus pe scenă la 20 noiembrie, la ora 11:00. 

„Vodevilul de A.P. Cehov poate fi considerat un studiu despre căsătorie în ideea de pact, de alianță liber consimțită între bărbat și femeie, mai mult decât o uniune, nu în sens spiritual, ci mai degraba pragmatic, material. Până la semnătură și „da” avem, mai întâi, cerere și ofertă. Ivan Vasilievici Lomov se hotărăște să-i ceară mânâ fiicei lui Stepan Stepanovici Ciubukov, Natalia Stepanova, aducând în discuție bineînțeles, „zestrea”, Poiana boilor, ce duce la o serie de conflicte și tensiuni, bazate pe un joc de putere și de dominare. Versiunea scenică transformă tragismul situației, tratat într-o formă comică, în comicul unei situații tratat într-o formă tragică, dezvăluind un mariaj politic, păstrând light-motivul – “zestrea”, un pământ, care deși este trecut prin focuri de pronume posesive, nu aparține niciunuia dintre personaje și cu toate astea provoacă câștiguri sau pierderi, căsătorie sau divorț, pace sau război. Războiul și tensiunile se încheie prin alianță, prin pact, prin verbul consimt. Care este de fapt miza acestei căsătorii și ce avantaje are fiecare parte, care dintre copoi e mai bun, Otkatai sau Ugadai (care de această dată sunt chiar două personaje, două alter ego-uri, ce comunică cu stăpânii prin muzică și prin dans) sunt doar câteva din întrebările ce construiesc un spectacol dinamic, complet, unde râsul, acordeonul și vioara păstrează bucuria și plăcerea vieții.” – Radu Ghilaș, regizor

„Aventuri cu… DL GOE” este un spectacol recomandat spectatorilor cu vârsta de la 6 la 15 ani. Această punte culturală este unul dintre evenimentelor prilejuite de cei 10 ani de la înființarea Teatrului sorocean „Veniamin Apostol”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.