Sorocenii încă nu s-au lăsat de „CULIOC”: Unde și de ce se mai vând pungile din plastic

0
94

Pungile din plastic sunt în continuare folosite în municipiul Soroca. Locuitorii încă nu s-au conformat schimbărilor intrate în vigoare la 1 ianuarie 2019, în ceea ce privește interzicerea și înlocuirea celor mai groase pungi din plastic cu cele biodegradabile. Deși au trecut aproape trei ani de atunci, sorocenii par să procure și să folosească mai des pungile din plastic decât pe cele reciclabile. Chiar și în magazinele mici, piețe, gherete, acestea încă sunt comercializate și folosite nu doar ca ambalaj (așa cum permite legea), dar și ca pungi de transportare.

Am întrebat câțiva locuitori ai municipiului cât de des și de ce aleg să utilizeze pungile din plastic, dar nu pe cele biodegradabile.
„Sacoșele ecologice îmi plac, însă sunt foarte scumpe față cele din plastic. Dacă ar fi mai ieftine, le-aș folosi cu plăcere”, ne-a spus Adelina Dima.
„Mie nu îmi plac pungile biodegradabile. Cele din plastic sunt mai rezistente, însă problema cea mai mare este că cele din plastic dacă ajung în râuri și pe dealuri se descompun foarte greu, ceea ce dăunează mediului”, ne-a mărturisit Galina Borodin.

Nu toți sorocenii însă au aceeași părere. În timp ce unii consideră că opțiunea cea mai bună este să rămână în vânzare pungile din plastic, alții afirmă că înlocuirea acestora este una benefică.

„Ar fi bine să se introducă pentru folosință și sacoșele din material, chiar și coșurile împletite”, a completat Andrei Slutu.
Punctele comerciale mari din municipiul Soroca, cum ar fi Fourchete, Linella, Local, nu mai comercializează pungi din plastic. Cu totul alta este însă situația în piețe și magazinele mici.
„În ce ne este mai comod, în asta vindem”, ne-a replicat vânzătoarea de la Piața Centrală din Soroca Valentina Cebotari.

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, a fost interzisă utilizarea și comercializarea și a farfuriilor, paharelor și altor accesorii ale serviciilor de masă și bețișoarelor de unică folosință fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile. Totodată, la începutul acestui an au intrat în vigoare sancțiunile pentru utilizarea și comercializarea atât a pungilor din plastic, cât și a veselei de unică folosință, cu excepția celei biodegradabile. Astfel, persoanele fizice riscă amenzi de până la 4.500 de lei, iar cele juridice – de până la 12.000 de lei.

Controlul respectării normei legale a fost pus în sarcina Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței. Am apelat la reprezentanții instituției pentru a afla care este cauza nerespectării legii și de ce acest subiect pare să nu fie o problemă și să nu preocupe pe nimeni la nivel local. Cei de la ANPCS ne-au spus că nu au pârghiile necesare pentru a-i sancționa pe cei care încalcă legea.

„Noi am fost la Soroca chiar în luna martie 2021. Câțiva antreprenori din piață au fost sancționați cu amendă pentru folosirea pungilor din plastic. Noi ne aflăm la Chișinău și nu e doar în competența noastră să ne preocupăm de pungi, ci și a poliției din teritoriu”, spune șeful direcției control produse industriale și servicii, din cadrul Agenției Protecției Consumatorului și Supraveghere a Pieții, Ivan Mateescu.

Potrivit statisticilor, anual, fiecare locuitor al Republicii Moldova folosește circa 140 de pungi din polietilenă, ceea constituie un total de aproximativ 420 de milioane de pungi.

Valeria Prisacari

Vedeți la același subiect și:

 


Articolul precedentGrăbește-te, dar … să fii atent la Prodănești, Zgurița și în alte locuri unde sunt instalate radare
Articolul următorCOVID-19 la Spitalul Raional Soroca – 29 septembrie 2021 / INFORGRAFIC
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.