TABLETA DE VINERI: Soroca – Lombardia (Suceava) de Republica Moldova

1
1988

Ultima informație furnizată de autorități la tema coronavirusului ne-a dat pe toți sorocenii pe spate – pentru prima data de la recunoașterea pandemiei pe teritoriul Republicii Moldova raionul nostru a luat „bumbul” cu 30 (iar conform altor surse 33) de infectați, 27 dintre cei depistați cu coronavirus fiind lucrători medicali!

Altfel, dacă ținem cont de ritmurile răspândirii COVID-ului-19 această cifră de speriat este un rezultat logic al ceea ce se întâmplă or, medicina soroceană a fost depășită de realități. Afirm acest lucru fără nici o doză de răutate, fiindcă adevărul și situația în care ne aflăm nu permit să ne jucăm de-a cuvintele (învinuirile ieftine). Ba mai mult, dacă nu au fost pregătite de COVID Italia, Franța, Spania sau SUA, de ce ne-ar mira faptul că Republica Moldova, în general și raionul Soroca, în particular nu fac față pandemiei?

 Adică, în mod normal, păstrând proporțiile (în materie de numărul de locuitori și de nivelul diferit de dezvoltare a medicinii, cel puțin) nu ar trebui să ni se ridice mâna pentru a face diferența dintre cele două lumi și cele două sisteme. Or, ziceam cu altă ocazie că virusul nu alege pe cine să atace și pe cine să-l lase în pace. Și totuși, o diferență există – în toate aceste țări se spun lucrurilor pe nume, fără menajamente și fără a ascunde gunoiul sub preș, iar în Republica Moldova informația este dozată și acest lucru reprobabil dă posibilitate publicului larg să-și construiască scenariile proprii (sinistre, ca regulă).

    Ca să nu fiu învinuit de rea-voință și, Doamne ferește, de interese meschine voi aduce un exemplu concret de tratare incorectă a celor, care sunt în grupul de risc, care la Soroca se numește „medicii de la Spitalul raional”. M-a telefonat câteva minute în urmă un medic, soția căruia lucrează în una din secțiile spitalului și care mai mult de 48 de ore în urmă a fost testată la coronavirus. Până aici toate bune și frumoase, dar ceea ce a urmat chiar nu se încadreză în bunul simț…

În astfel de cazuri, fiți de acord, până la aflarea rezultatului persoana testată stă ca pe jăratec, lucru valabil și în cazul „eroinei” noastre, dar… Celor care au făcut testarea le era însă în cot de așteptările oamenilor și numai la insistența soțului doamnei (!!!) s-a aflat că testul este pozitiv (de altfel, ca și în alte câteva cazuri). În loc să bată alarma și să izoleze de urgență aceste persoane, cei responsabili (apropo, și la capitolul „responsabilitate” există o nebuloasă – aproape este imposibil să știi cine este cel mai mare și cel mai tare) le-au oferit purtătorilor de virus „posibilitatea” de a mai infecta și alți oameni. Cu părere de rău, și soțul doamnei intră de mâine în izolare, ceea ce înseamnă minus încă un doctor…

    Pe de altă parte, nici pe departe vina cea mai mare în ceea ce se întâmplă nu aparține doar medicilor. Ar fi mare păcat și mare nedreptate să aruncăm cu pietre în acei, care ne salvează viața cu riscul propriei vieți, fiindcă ei sunt, ca și noi toți, un product al unei societăți bolnave, deprinse să trăiască în minciună și lașitate. Bunăoară, chiar după anunțarea stării de carantină sorocenii noștri se comportă exact ca niște mazochiști.

Și dacă potențialii purtători de virus pedeștri mai sunt calea-valea, apoi automobiliștii chiar își fac de cap. Astă seară am numărat în doar cinci minute 21 de automobile (!!!), care se grăbeau, dar…unde?, dacă ieșirea din oraș este blocată. Probabil, lumea încă nu și-a dat seama pe ce lume trăiește și va trece ceva timp până când acțiunile lor vor fi în concordanță deplină cu realitățile…

    Și încă ceva. Aproape mereu, dar în ultima vremea mai des și mai accentuat, autoritățile publice locale își etalează „stima și respectul” față de una din sursele de informare certată cu bunul simț,  sunt supărate pe Observatorul de Nord și ne „ciupesc” pe unde ne prind. Chipurile, noi avem de reglat niște conturi cu cineva și toată activitatea noastră urmărește nimic altceva decât să pună sare pe coadă cuiva.

Falsă pista Dumneavoastră, stimați demnitari! Noi nu am avut, nu avem și nu vom avea alt scop decât a servi interesele societății și aducerea în atenția publicului larg a adevărului pur, fără sluj și fără plecăciuni în fața cuiva. Dacă vă place – bine, dacă nu vă place – faceți ca să vă placă, în interesul domniilor voastre și în interesul celor, cărora le-ați jurat și le-ați promis să fiți la înălțimea așteptilor. Și dacă astăzi luptăm cu virusul împreună s-o facem deschis și onest, să nu ne ascundem în dosul degetului și să nu căutăm vinovați acolo aceștia nu sunt și nu pot să fie…


Articolul precedentGRAV: 30 de cazuri noi de COVID-19 în raionul Soroca
Articolul următor27 de lucrători medicali de la Spitalul Raional Soroca depistați cu Coronavirus. Va intra instituția în carantină?
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

1 COMENTARIU

  1. Observatorul de Nord – Respect ! Lucrătorilor medicali, Doctorilor Soroceni – Sănătate și Puterea în luptă cu Covid-19. Sorocenii – Stați Acasă !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.