Soarta Chişinăului se va decide „la penaltiuri”: ANDREI NĂSTASE ARE ŞANSE REALE SĂ-L „BATĂ” PE ION CEBAN

0
101
Victor Cobasneanu

Fără a pretinde la rolul de oracol, vreau să spun că două din prezicerile mele referitoare la alegerile primarului general al Chișinăului s-au adeverit: unu — pronosticurile sociologilor, care cobeau că în marea finală vor accede Ion Ceban și Silvia Radu, au fost un fâs ordinar și doi — bătălia fratricidă dintre unioniști nu se putea solda cu altceva decât cu o înfrângere, mai mult sau mai puțin usturătoare. Astfel, dacă cineva nu s-a văzut cu sacii în căruță nu prea are motive să dea vina pe seceta de afară sau pe implicarea factorilor extratereștri. Ba dimpotrivă, fiecare va dormi următoarea perioadă precum și-a așternut. Cu unele excepții, bineînțeles.

Acum toată lumea se întreabă: „Cine a avut de câștigat și cine a avut de pierdut în urma alegerilor de duminica trecută?”… Să începem cu câștigătorii, or, fără îndoială, bila albă o punem pe tava forțelor pro-europene și anti-oligarhice. Faptul că Andrei Năstase a obținut un scor aproape dublu decât pseudo-independenta Silvia Radu vorbește de la sine: electoratul din capitală a demonstrat încă o dată că se pricepe în politică mai bine decât își imaginează unii barosani și că poveștile cu sirieni și interceptările convorbirilor telefonice private au un efect invers. Pe de altă parte, păcatele săvârșite cândva au putere retroactivă (vezi politica păguboasă dusă de doamna Radu pe când se spetea pe la Union Fenosa), iar oamenii care au cap nu doar ca să poarte pălărie sunt greu de amăgit și de manipulat.

Dacă exemplul Chișinăului va fi urmat la toamnă și de provincie, există șanse reale de a schimba radical situația din republică pe cale evoluționistă, fără prea mari cataclisme. Pentru mine, cel puțin, scorul obținut de candidatul comun Andrei Năstase a fost o surpriză plăcută…

Fără îndoială, câștigător se poate considera și Constantin Codreanu, care, aidoma lui Făt Frumos, a obținut un rezultat bun spre foarte bun și a ocupat un onorant loc patru în această cursă cu obstacole. În cazul candidatului PUN se poate spune fără echivoc că a fost un fel de minus (orice eșec este un minus) cu semnul plus.

La capitolul „bile negre” pe primul loc se situează, cu certitudine, partidul de guvernământ, care în capitală a pus miza (ascunsă-fățișă) pe cine nu trebuie și acum se află în situația ingrată de a băga capul în nisip și de a remonta ce se mai poate de remontat până la alegerile din toamnă.


Faptul că Andrei Năstase a obținut un scor aproape dublu decât pseudo-independenta Silvia Radu și a acces în marea finală vorbește de la sine: electoratul din capitală a demonstrat încă o dată că se pricepe în politică mai bine decât își imaginează unii barosani și că poveștile cu sirieni și interceptările convorbirilor telefonice private au un efect invers.


Altfel, prin gura vicepreședintelui partidului, democrații au declarat că nu au un favorit în turul doi. Această afirmație deloc surprinzătoare mai degrabă toarnă apă la moara lui Andrei Năstase, fiindcă și el, și electoratul lui nu mai trebuie să muște din „mărul otrăvit”. În situația creată, cei aflați la putere ar putea să se consoleze cu gândul că în patru din cele cinci sate, inclusiv la Volovița, în care au avut loc alegerile primarului au câștigat detașat candidații lor… Aș putea să-i numesc perdanți și pe ceilalți candidați, care de-abia și-au găsit voturile lor și ale rudelor apropiate, dar nu cred că este cazul să-i amintim pe acest colț de pagină. Cu excepția Alexandrei Can și a lui Valeriu Munteanu, care au meritat mult, dar au primit puțin.

O altă întrebare rezonabilă este și următoarea: Ce se va întâmpla la 3 iunie, cine va bea șampanie și cine va pierde în prelungiri? În opinia mea, Andrei Năstase, cu sprijinul celorlalți ex-candidați de dreapta, are șanse reale să câștige alegerile și să-l trimită pe Ion Ceban pe tușă, acolo unde se regăsesc deja Zinaida Greceanâi și Igor Dodon (care, la fel, au pierdut alegerile pentru șefia capitalei). În afară de argumentele de ordin aritmetic, care la fel sunt de partea lui Năstase, mingea acum se află în terenul celor care nu s-au prezentat la urne în primul tur. În timp ce Ion Ceban și-a adus tot electoratul, care aproape că nu a avut alternative (după excluderea candidatei lui Șhor), alegătorii de dreapta, în primul rând cei din suburbii, acum sunt descătușați și nu mai trebuie să aleagă din 4-5 candidați dragi inimii lor. Astfel, o participare la vot cu doar 5-10 la sută mai mare decât la 20 mai înseamnă victoria incontestabilă a lui Andrei Năstase.

Și încă ceva. Senzațională mi se pare și victoria din primul tur a candidatului lui Renato Usatâi la Bălți, dar și mai ieșită din tipare este alegerea în funcția de primar al comunei Jora de Mijloc (Orhei) a tenisistei de la Chișinău Marina Tauber. Cu adevărat, nebănuite sunt cărările tale, Doamne…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.