Semințe de broccoli și conopidă care vegetează la temperaturi minime, testate cu succes de agricultorii din Moldova

0
144

O companie de procesare a testat în anul curent semințe de broccoli și conopidă care vegetează la temperaturi de doar +5 grade Celsius. Semințele de hibrizi au fost oferite pentru testare de către proiectul USAID Agricultura Performanta din Moldova companiei ”Alfa-Nistru” SA, care s-a angajat să demonstreze producătorilor de legume avantajele și caracteristicile noilor hibrizi.

Broccoli cultivată în câmpia Sorocii

Este o experiență nouă pentru compania noastră. Pentru prima dată am testat semințe de hibrizi de broccoli și conopidă târzie de toamnă. Anul curent am cultivat broccoli pe suprafața de 1 ha și 20 ari, iar decizia a venit după ce anul trecut am avut o experiență de cultivare a hibridului timpuriu pe suprafața de 30 de ari și am observat ca leguma este apreciată de consumatori. Broccoli este de o calitate excelentă, masa unei inflorescențe are 450-500 g. Potrivit calculelor noastre, vom avea o recoltă de 10-12 tone la hectar. Dacă vom avea temperaturi prielnice dezvoltării broccoli, de la +5 grade Celsius, sperăm să mai avem recoltă, deoarece acum plantele sunt în plin proces de vegetație”, a declarat Constantin Diaconu, directorul sectorului de producere agricolă ”Alfa-Nistru”. Potrivit companiei, broccoli, deși este o legumă relativ nouă pentru piața din Republica Moldova, devine tot mai solicitată de consumatori, inclusiv în stare congelată, pentru că își păstrează calitățile nutritive.

Oxana Petrovici

Oxana PETROVICI, director general „ALFA-NISTRU”: „Compania ”Alfa Nistru” este interesată în stabilirea contractelor preventive de producere a broccoli și a conopidei cu producătorii de legume. După experiența din anul curent, compania este decisă să aplice în producere hibrizii târzii de broccoli și conopidă pentru sezonul agricol următor”.

Broccoli este o plantă nepretențioasă la condițiile climaterice din țara noastră, este rezistentă la boli și dăunători, iar unicul moment de care agricultorii trebuie să țină cont este irigarea. Totodată, broccoli are mai multe avantaje care ajută producătorii agricoli, unul din ele este faptul că recoltarea se face pe etape și nu necesită multe brațe de muncă. În anul curent, Proiectul USAID/APM în parteneriat cu o companie olandeză seminceră a oferit pentru testare semințe de legume pentru 19 producători și procesatori din țară, în scopuri demonstrative pentru alți fermieri interesați. Proiectul încurajează tehnologiile avansate de producere a legumelor care le permit fermierilor recolte înalte și calitative, precum și perioade extinse de recoltare.

Broccoli de Soroca este benefică pentru sănătate și foarte gustoasă

Potrivit directorului general ”Alfa-Nistru”, Oxana Petrovici, compania ”Alfa Nistru” este interesată în stabilirea contractelor preventive de producere a broccoli și a conopidei cu producătorii de legume. După experiența din anul curent, compania este decisă să aplice în producere hibrizii târzii de broccoli și conopidă pentru sezonul agricol următor.

Producerea legumelor este un sector relativ vast în domeniul agricol care oferă materie primă pentru întreprinderile de prelucrare și consum în stare proaspătă. Clima favorabilă din Republica Moldova permite cultivarea a peste 60 de specii de plante legumicole. Potrivit datelor statistice, în anul precedent au fost cultivate cu legume circa 57 mii hectare, iar volumul total al producției de legume a fost de aproximativ 500 mii tone, dintre care cartofilor le revine un volum de cca 200 mii tone. Aproximativ 10% din legumele produse în Moldova sunt procesate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.