Șefii Direcțiilor de Învățământ Soroca și Drochia nu vor rămâne în funcții. Seful de la Florești își păstrează postul.

0
357

Din cele 34 de raioane plus municipiul Chișinău, doar în șapte consilii raionale șefii direcțiilor de învățământ vor rămâne în funcții. Este vorba de Taraclia, Călărași, Florești, Criuleni, Fălești, Strășeni și Leova, potrivit datelor Ministerului Educației oferite Europei Libere.  

Șefa direcției juridice de la Ministerul Educației, Rodica Brăguța, a precizat pentru Europa Liberă că doar cele șapte consiliile raionale au organizat concursuri pentru funcțiile de șefi de direcție de învățământ și au angajat câștigătorii pe un termen de 4 ani, așa cum prevede Codul Educației.

Articolul 48 (4) din Codul Educației: Conducătorul organului local de specialitate în domeniul învățământului este desemnat prin concurs, organizat în baza regulamentului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării, și numit în funcție, pentru un termen de 4 ani, prin decizia autorității administrației publice locale de nivelul al doilea. Una și aceeași persoană nu poate deține funcția de conducător al organului local de specialitate în domeniul învățământului mai mult de 8 ani, indiferent de întreruperile din activitate.

În celelalte raioane și municipii, șefii de direcții educației fie au fost numiți fără concurs, fie au fost angajați pe o perioadă nedeterminată și urmează să fie concediați. În decurs de jumătate de an, urmează să fie organizate concursuri pentru funcțiile care vor rămâne vacante.

„Sperăm mult ca aceste concursuri să nu fie tergiversate, sperăm să se mobilizeze consiliile raionale și municipale. Pe durata desfășurării concursurilor, ministerul va numi șefi interimari”, a spus Rodica Brăguța.

Reprezentanta Ministerului Educației susține că, în cazul în care unii funcționari vor contesta demisiile în instanță, juriștii ministerului vor face referire la Codul Educației.

„Credem că nu vom avea probleme din punctul de vedere al temeiului încetării raporturilor de muncă, suntem asigurați cu o normă legală, care vine să îi pună în situație de egalitate pe toți șefii de direcție. Noi cerem să fie respectată legea și să fie emise în termen de către consiliile raionale și municipale ordinele de demisie”, a spus șefa direcției juridice de la Ministerul Educației.

CITIȚI materialul integral pe moldova.europalibera.org


Articolul precedentProcesiune la apa Buzăului de Bobotează
Articolul următorAjunul Nașterii Domnului la mătușa Nina Codreanu din Chetrosu / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.