Seceta, apoi ploaia pun pe pauză procesul de recoltare

0
117

Săptămâna trecută, după o îndelungată perioadă de secetă, a venit ploaia. Atât lipsa acesteia, cât și prezența ploii dau bătăi de cap agricultorilor. În primul caz, a fost dificil de efectuat lucrările de pregătire a solului pentru semănatul de toamnă, spun producătorii agricoli. Precipitațiile însă au oprit temporar procesul de recoltare a florii soarelui. Am stat de vorbă cu câțiva producători agricoli și autoritățile raionale din ramură, ca să vedem cum decurg lucrările agricole de sezon.

Aliona Andriuța, șefa Direcției Agricultură și Alimentație Publică: „Recoltarea este în toi. Din suprafața totală de floarea soarelui de 14790 ha în raionul Soroca a fost recoltată la nivel de 30%. Recolta este îmbucurătoare — 2,8-3 tone per hectar. A demarat și recoltarea sfeclei. Aici lucrările erau mai problematice din cauza lipsei precipitațiilor, din aceeași cauză recolta este mai mică decât cea așteptată — 40 tone/ha față de 50 t/ha prognozată. Lipsa precipitațiilor a influențat negativ și procesul de pregătire a solului pentru semănatul de toamnă.
Fructele, prunele și merele de asemenea sunt recoltate. O problemă actuală este lipsa pieței de desfacere și prețul mic pentru fructe”.

Citiți articolul integral în ediția de astăzi a ziarului „Observatorul de Nord”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.