Schimb de experiență între serviciile sociale din Soroca și Suceava  

0
299

O delegaţie a DGASPC Suceava s-a aflat în perioada 15-17 septembrie 2019 într-un schimb de experienţă la Direcția de Asistență Socială și Protecția Familiei a  Raionului Soroca, informează newsbucovina.ro. Vizita s-a realizat în baza  Înţelegerii de cooperare încheiate între judeţul Suceava din România și Raionul Soroca din Republica Moldova,  precum şi în baza Acordului  de colaborare încheiat cu Direcția de Asistență Socială și Protecția Familiei Soroca.

Directorul DGASPC Suceava, Nadia Creţuleaca a menționat că “inițiativa unei colaborări cu Republica Moldova a venit ca urmare a unei idei transmise de către preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, în deschiderea Campaniei “Porţi deschise-2018”, când a îndemnat specialiştii din cadrul sistemului de protecţie să-şi extindă colaborarea în domeniu şi peste graniţele ţării”, mai notează sursa.

“Această primă întâlnire a fost un schimb de experienţă  bogat şi a pus bazele unei colaborări fructuoase şi de durată cu specialiştii din Raionul Soroca, astfel încât, după semnarea acordului de parteneriat între cele două părţi, a urmat invitaţia de a vizita serviciile de protecţie socială dezvoltate în Raionul Soroca”, a menționat Crețuleac.

Delegaţia suceveană, din care au făcut parte directorul executiv al DGASPC Suceava și trei specialişti ai serviciilor de specialitate, s-a întâlnit pe parcursul celor două zile cu specialişti ai instituţiei omoloage din Soroca şi a vizitat câteva locaţii  ale serviciilor de protecţie  socială din Soroca.

Agenda schimbului de experiență a cuprins mai multe vizite şi o masă rotundă organizată la sediul Consiliului Raional Soroca, eveniment găzduit de preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Raional şi moderat de către şeful DASPF Soroca, Svetlana Păunescu,  la care au   participat specialiști din cadrul celor trei direcții de asistență socială: DASPF Soroca, DASPF Ocniţa şi DGASPC Suceava-România.

În cadrul evenimentului, reprezentanţii instituţiilor de asistenţă socială  şi-au prezentat structura, modul de funcţionare şi serviciile dezvoltate de-a lungul timpului, din cadrul sistemului de protecţie socială, fiind discutate şi câteva aspecte legislative din cele două ţări, care au condus la îmbunătăţirea calităţii serviciilor sociale.

Delegaţia suceveană a efectuat o vizită la un asistent paternal profesionist, ce are în îngrijire doi fraţi cu vârste de până la 7 ani, o vizită la Centrul Multifuncţional ”Baştina” Cosăuţi , precum şi o vizită la o locuinţă protejată pentru persoane adulte cu dezabilități din comuna Bădiceni, în care sunt ocrotite 4 femei şi doi bărbaţi cu dezabilități.

Colaborarea va continua prin schimburi de experienţă şi de formare între personalul din centrele din judeţul Suceava şi centrele din raionul Soroca, pentru “a prelua şi valorifica  bunele practici ale ambelor părţi”, au stabilit partenerii.

La data de 4 aprilie 2019  a fost organizată o primă  întâlnire la sediul DGASPC Suceava, cu specialişti ai serviciilor de asistenţă socială din Republica Moldova – Raionul Soroca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.