Șase sfaturi pentru alimentație corectă la masa de sărbătoare de la Natalia Purici, Șefa Centrului de Sănătate Bădiceni

0
2201

Sărbătorile de iarnă nu sunt doar colinde, urături și semănături, ci și mese copioase. Am hotărât să vorbim astăzi despre alimentația corectă. Fiind în ajunul sărbătorilor, mulți din noi sărbătoresc Crăciunul, Anul Nou, Crăciunul pe vechi, Anul Nou pe vechi cu mese bogate. Unii, mai țin și postul, iar când ajung chiar în ziua sărbătorii, sunt gata să mănânce totul de pe masă. 

Fiecare din noi, comite câteva greșeli. Cea mai mare greșeală ține de cantitate și calitatea produselor consumate care contribuie la apariția complicațiilor digestive nedorite. Dacă tubul digestiv este suprasolicitat, acesta poate provoca careva boli, precum ar fi: o simplă digestie, gastrită, sau chiar și o pancreatită acută.

„De sărbători toți doresc să se răsfețe cu fel de fel delicii culinare. Dar dacă nu ținem cont de ceea ce mâncăm, ne facem mai rău nouă. Orice persoană care dorește să fie sănătoasă, ar trebui să tindă la o alimentație temperată înainte de sărbători, dar și să țină cont de unele reguli”, ne spune Natalia Purici, Șefa IMSP CS. Bădiceni.

Șase reguli importante despre alimentația corectă pe timpul sărbătorilor de iarnă

Prima regulă: E de dorit să evităm supraalimentația. Excesul alimentar duce la probleme digestive. E mai bine să ne gândim cât mâncăm, și să nu mâncăm mai mult decât ceea ce este necesar. Am putea să ne luăm o farfurie mai mică, pentru a lua o porție mai mică.

A doua regulă importantă ar fi: Să nu ne grăbim în timpul mesei când mâncăm, și să mestecăm bine mâncarea. De 20 de ori trebuie mestecată mâncarea, apoi înghițită.

A treia regulă este: Să nu sărim peste mesele principale cum ar fi – dejunul, prânzul, și să fim doar în așteptarea cinei copioase în ziua sărbătorii. Dejunul și prânzul sunt mesele principale în timpul zilei.

A patra regulă ar fi: Să nu uităm despre apă. Hidratarea corectă ajută la digestie și limitează apetitul crescut. E bine să ne alimentăm cu cât mai multă apă.

A cincea regulă la fel de importantă ca cele patru este: Limitarea consumului de alcool, băuturilor carbogazoase dar și celor care conțin un consum ridicat de zahăr.

A șasea regulă pe care mulți o ignoră este: Să avem cât mai multă mișcare. Dacă sunt sărbătorile, aceasta nu înseamnă că e cazul să mâncăm și să ne culcăm în pat la privit televizorul. Mișcarea multă – înseamnă viață.

„Alimentația corectă este atunci când ne alimentăm de cinci ori pe zi. Iar dacă evităm dejunul și prânzul, iar la orele 12 noaptea o să mâncăm cu poftă tot ce este pe masă, sigur că vom avea probleme de sănătate”, a mai adăugat Natalia Purici, Șefa Centrului de Sănătate Bădiceni.

Nu uitați despre timpul de relaxare. Stresul și oboseala aduc la tendința de a mânca cât mai mult. De aceea trebuie să ne bucurăm de fiecare clipă trăită. Este cazul să fim cât mai activi și să nu ne gândim că de vină este mâncarea.


Articolul precedentUn Kamaz din Soroca “vedetă” pe internet. Cât pe ce să lovească oameni pe zebră / VIDEO
Articolul următorCe spui, CONTEAZĂ! Ce privești, CONTEAZĂ! / VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.