„Sănătate pentru toți” – mai bine să prevenim boala prin sport, decât s-o tratăm

0
144

  Acesta este sloganul cu care colectivul ÎMSP Centrul Medicilor de Familie din Florești a marcat cea de-a 75 Zi Mondială a Sănătății, prin desfășurarea unul meci de volei feminin, alegând acest gen de sport, ca unul  cu cele mai multe benefcii pentru organismul uman.

Competiția a avut o durata de aproximativ 60 de minute, în care  voleibalistele din ambele echipe, formate din medici și asistente  medicale, au reușit să demonstreze reacție și reflexe rapide, o bună coordonare a mișcărilor proprii cu cele ale membrilor echipei, precum și alte abilități caractreistice unui joc spectaculos, pe placul și aprecierea publicului. Pe parcursul competiției, sportivele au fost susținute de colegii din sistemul medical, în caliatea lor de suporteri. Au fost încurajate și de directoarea IMSP CMF Florești, Svetlana Rusu, de la care, după finalizarea  jocului, au azuit  și laude pentru  pasiunea lor pentru volei: „Vreau să vă asigur că,  administrația instituție, va contribui și în continuiare la dezvoltarea și practicarea acestui sport frumos și necesar, popular în toată lumea. Este și genul sportiv care poate să ofere și multe beneficii organismului uman. Pentru aceasta   am decis  sa-l promovăm publicului și azi, de  Ziua  Mondială a Sănătății, ca aspect  benefic  pentru  o viață sănătoasă”. Ar mai fi de menționat că, competuiția amicală, de volei femenin, a avut loc în Sala  sportivă a Liceului Teoretric „Miron Costin”, din orașul Florești.   Potrivit organizatorului principal, Mariana Grincu, medic de familie și una din organizatorii competiției,unul din scopuri a fost și perfecționarea  nivelul de pregătire sportivă a angajaților din cadrul Centrului Medicilor de Familie  Florești și de a-i încuraja  să practice și să promoveze sportul  și în  răndul pacienților cu care contacteaza zilnic, pentru un stil sănătos de viață.

Aniversarea de 75 de ani a OMS este o oportunitate de a privi înapoi la succesele în sănătatea publică care au îmbunătățit calitatea vieții în ultimele șapte decenii. Este, de asemenea, o oportunitate de a motiva instituțiile, autoritățile din sănătate, prestatorii de servicii la acțiuni pentru a aborda provocările de sănătate de astăzi și de mâine.

Apropo, printre mesajele cheie ale Zilei Mondiale a Sănătății 2023 se numără: Sănătate pentru toți presupune că toți oamenii au o sănătate bună pentru o viață împlinită într-o lume pașnică, prosperă și durabilă; Dreptul la sănătate este un drept fundamental al omului. Toată lumea trebuie să aibă acces la serviciile de sănătate de care au nevoie când și unde au nevoie de ele, fără dificultăți financiare; Pentru a face din sănătatea tuturor o realitate, avem nevoie de indivizi și comunități care au acces la servicii de sănătate de înaltă calitate, astfel încât să poată avea grijă de propria lor sănătate și de cea a familiilor lor; lucrători din domeniul sănătății calificați care oferă îngrijiri de calitate, centrate pe oameni; și factorii de decizie politică angajați să investească în acoperirea universală a sănătății; Cereți-vă dreptul de a accesa serviciile de sănătate de care aveți nevoie, fără a cădea în dificultăți financiare!

Activitatea a fost organizată în cadrul proiectului „Echitate în sănătate prin responsabilizare socială”, implementat de Crucea Roșie din Elveția, în parteneriat cu AO „CASMED” și AO „HOMECARE” cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare… Centrul Medicilor de Familie Florești este una din cele 10 instituții medicale partenere ale AO „CASMED” în cadrul proiectului.

Text: Pavel SAVCA

Imagini: Mariana GRINCU

 


Articolul precedentDeportările – oameni și destine: Pe meleaguri străine, moldovenii erau săritori la nevoie / GALERIE FOTO
Articolul următorSoroca – ocupată, arsă și răscumpărată
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.