S-a scumpit sau nu pâinea la Soroca: ce zic vânzătorii, locuitorii și producătorii?

0
532

În ultima perioadă o problemă cu care pune cetățenii într-o situație îngrijorătoare, sunt discuții despre ridicarea prețului la produsele de panificație, în deosebi la pâine. Nici Soroca nu este o excepție în acest caz. Pentru a afla dacă este sau nu așa, am mers pe la mai multe magazine și am vorbit cu vânzătorii și cumpărătorii întâlniți în cale.

 Am mers mai întâi la o gheretă de pâine de la Soroca Nouă, unde vânzătoarea a acceptat să vorbească doar sub protecția anonimatului. “Acum două luni în urmă s-au scumpit cu 50 de bani doar anumite tipuri de pâine, afirmă vânzătoarea. Dar recent s-au ridicat prețurile și la celelalte produse de panificație cum ar fi: chiflele, plăcintele, ruladele și altele”.

Scumpirea pâinii ne-a fost confirmată și la un magazin din preajma Școlii de Arte pentru copii “Eugen Coca”, care de o săptămână nu mai colaborează cu o brutărie locală, pe motiv că au scumpit pâinea. “Fiindcă brutăria a scumpit pâinea cu 25 de bani, noi am renunțat să colaborăm cu ei, ne zice vânzătoarea Olga Lucasevici. Așa că în prezent lucrăm cu cealaltă brutărie, cumpărătorilor le este mult mai convenabil să procure de la ei, pentru prețurile mult mai avantajoase”.

Am încercat să aflăm și părerea sorocenilor la acest subiect, mai ales că ei sunt principalii consumatori și pâinea rămâne un produs tradițional pe masa cetățenilor.

Lilia Cebotari: “Nu e normal ca anume pâinea să se scumpească, pâinea trebuie să fie pe masa fiecăruia, atât a celui sărac cât și a celui bogat, și ambii trebuie să aibă posibilitate ca să cumpere această pâine”.

Cristina Ghervas: “Parlamentarii sunt vinovați. Degrabă o să mâncăm pietre, dar nici pe ele, căci nu o să avem bani să ne reparăm dinții”.

Mihail Braniște: “Diferite magazine au diferite prețuri, spitalele au un preț la pâine, un magazin are alt preț, iar noi oamenii de rând suferim. Mai bine ar mări salariile decât prețurile”.

Galina Borodin: “Nu trebuie mărite prețurile la nici un fel de produse, nici la carne, cereale, pește și mai ales la pâine. Cei care primesc o pensie de 500 lei lunar, locuitori ai Sorocii cât și a întregii republici, degrabă n-o să mai poată să-și permită zilnic bani de o pâine, nu mai vorbim despre restul produselor care le-am menționat mai sus”.

Între timp am apelat și la producătorii de pâine, și anume la cele două brutării din Soroca “Testor SRL” și “FPC AL-IRINA” SRL. Deși cumpărătorii, vânzătorii, și la unele posturi de televiziune s-a vorbit despre ridicarea prețurilor pâinii, Vladislava Chistol, de la “FPC AL-IRINA” SRL, ne spune că mesajul ei nu a fost înțeles corect. Vladislava, ne-a spus că prețurile produselor de la brutăria lor au rămas neschimbate. Și conducătoarea celeilalte brutării “Testor” SRL, Ala Lisnic,  ne-a comunicat că produsele lor au rămas la același preț.

Pâinea rămâne cel mai important și cel mai popular produs, care ar trebui în mod normal să fie pe masa fiecăruia dintre noi. Prețul pâinii la Soroca balansează între 3-12 și lei.

 Valeria Prisacari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.