S-a pornit tăvălugul? Cel puțin două biserici din RM nu-l mai pomenesc pe Patriarhul Kiril în timpul serviciilor divine

0
325

   După cum scrie jurnal.md, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, puțini preoți din R. Moldova, subordonați Patriarhiei Moscovei, nu-l mai pomenesc în timpul serviciilor divine pe Patriarhul Kiril, dar și aceștia o fac pe ascuns, pentru a nu trezi nemulțumirea Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove.

    Conform sursei, cel puțin două biserici, Biserica Sfântului Dumitru din Chișinău și Biserica Sfântul Ierarh Nicolae din Costești nu-l mai pomenesc pe Patriarhul Kiril în timpul serviciilor divine.

  Solicitat de Jurnal.md, PS Ioan, episcop pe Soroca și vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, ne-a spus că, odată cu declanșarea războiului ruso-ucrainean, niciun preot din R. Moldova nu a declarat oficial că refuză să-l pomenească pe PF Kiril în timpul sfintelor slujbe. El însă a adăugat că acest lucru nu este o obligațiune a clericilor de rând.

„Poate că cineva nu-l mai pomenește pe patriarh în mod tacit, dar nimeni nu a anunțat despre aceasta direcția mitropolitană. Însă, conform dreptului canonic bisericesc, preotul este obligat să-și pomenească ierarhul eparhiot, iar acesta, la rândul său, îl pomenește pe mitropolit și patriarh. Or, faptul că preotul nu pomenește patriarhul nu este o problemă”, a remarcat vicarul Mitropoliei. (SURSA: jurnal.md)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.