Rudi, satul cu cele mai multe atracții turistice din ținutul Sorocii / VIDEO

0
2525

Rudi, este satul cu cele mai multe atracții turistice din ținutul Sorocii. Aici se află Arcul geodezic Struve, unicul obiectiv din Republica Moldova inclus în lista atracţiilor culturale și naturale mondiale UNESCO, o rezervație peisagistică cu fortificații antice de pământ, cunoscute ca „Maetonium”, „Farfuria turcului”, „La şanțuri” și „La trei cruci”, celebra cascadă din filmul artistic “Lăutarii”, care cu regret a secat deja, Peștera Morților și Mănăstirea Rudi. Pe ultimele două am decis să le cunoaștem mai bine.

Sub cimitirul satului Rudi este ascunsă “Peștera Morților”, o grotă de origine naturală cu o lungime accesibilă oamenilor, de peste 70 de metri. Caverna a fost săpată de ape în stânca de calcar sarmațian, și se crede că de fapt este mult mai lungă și ar putea ajunge până la Nistru.

Pentru a explora peștera luați cu voi o lanternă, iar celor care suferă de claustrofobie, sau au dureri de spate, nu le recomandăm să înainteze prea adânc, mai ales că în unele zone poți merge doar aplecat. “Peștera morților” a primit această denumire ciudată, deoarece se află sub morminte.

Dar să revenim la suprafață, căci și aici avem ce vedea. În pădurea de la marginea satului se găsește Mănăstirea de maici, aflată parcă într-o altă lume decât cea cu care ne-am obișnuit. Biserica din piatră, construită în vechiul stil moldovenesc, se aseamănă cu cele din Moldova de peste Prut. În altarul bisericii s-a păstrat o inscripție veche, de-o seamă cu mănăstirea.

Tot aici se află și biserica de iarnă a mănăstirii, iar ceva mai sus, o construcție zisă și “castelul”, care este o clădire proiectată de arhitectul sorocean Valentin Voiţehovschi. Aceasta a fost ridicată în perioada interbelică, și aici se afla școala de dascăli. Apropo, anume atunci mănăstirea a avut parte de o perioadă de înflorire.

Mănăstirea a fost închisă în perioada sovietică, aici fiind un sanatoriu pentru copii, iar după anii ‘90 s-a încercat refacerea ei. În ultimele decenii, datorită maicilor și Ieromonahului Patrocl, mănăstirea s-a schimbat la față, devenind din ce în ce mai frumoasă. În ultimii ani vechea biserică a avut parte de o restaurare ca la carte, iar în curte a fost restabilită Troița eroilor căzuți pentru reîntregirea neamului românesc, idee inițiată de Asociația Monumentum.

Astăzi credința și liniștea domină această poiană din inima pădurii, în care de secole se închină rugăciuni. Iar mănăstirea, la fel ca celelalte obiective turistice din zonă, așteaptă să fie descoperite în primul rând de conaționali.

Acest reportaj este realizat de redacția ”Observatorul de Nord” în parteneriat cu Colegiul ”Mihai Eminescu” din Soroca, cu suportul Guvernului Elveției.


Articolul precedentSuportul Uniunii Europene acordat țării noastre. Cum s-a schimbat Moldova datorită ajutorului extern /VIDEO/
Articolul următorSoroca a găzduit un concert de jazz în cadrul Proiectului “Consolidarea încrederii pe ambele maluri ale Nistrului” / VIDEO
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.