Rudele celor decedați de coronavirus ar putea primi îndemnizații  

0
140
Foto: pixabay.com

  Autoritățile propun un Proiect de lege, conform căreia urmașii personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității în lupta cu COVID-19 ar putea primi o indemnizație specială.

Altfel, conform unui proiect de lege, personal medical se consideră medicii și asistentele medicale. Dreptul la indemnizație poate fi acordat: soțului supraviețuitor, pentru o perioadă de cinci ani; copiilor până la vârsta de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile în instituții de învățământ de zi (secundar, mediu de specialitate şi superior), până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani; în cazul în care nu vor exista urmaşi specificați supra, indemnizația se propune a fi acordată unuia dintre părinți, dacă cel decedat era singurul întreținător al lor.

Conform aceluiași proiect, baza de calcul a indemnizației o va constitui venitul lunar realizat și declarat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii decesului. Lunile concediului medical se substituie cu același număr de luni calendaristice imediat premergătoare perioadei incluse în cal­cul. Se prevede că cuantumul indemnizației pentru soțul supraviețuitor se va calcula în mărime de 50% din baza de calcul; în cazul copiilor – în mărime de 75% pentru fiecare urmaș; în cazul părinților – în mărime de 50% din baza de calcul. Se propune a prevedea că cuantumul indemnizației calculate nu va putea fi mai mic de 50% din mărimea salariului mediu lunar pe economie.

Dacă acest proiect va fi aprobat, cererea pentru stabilirea indemnizației se va depune la organul teritorial de asigurări sociale. Indemnizația se va stabili din ziua decesului, dacă cererea şi actele necesare vor fi depuse în termen de 90 de zile de la aceas­tă dată. Plata indemnizației se va efectua lunar, din bugetul de stat. Dispozițiile finale și tranzitorii ale proiectului prevăd că legea poate intra în vigoare la data publicării acesteia și stabilesc că, în cazul deceselor survenite după data de 7 martie 2020 și până la data intrării în vigoare a proiectului de lege, indemnizațiile se vor stabili din data decesului, cu condiția depunerii cere­rii pentru stabilire în termen de 90 zile de la data intrării ei în vigoare.

Articolul precedentSe reiau cursele auto spre Ucraina: Află orarul și documentul ce trebuie prezentat obligatoriu!
Articolul următorȘase soroceni sunt printre lucrătorii medicali care au primit distincții de stat
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.