“De la șatră la palat”, cartea-album, care descoperă istoria mai veche și viața contemporană a rromilor de pe meleagurile sorocene, a fost editată recent. Idea creării acestui volum a venit de la un sorocean, iar alții doi au realizat-o cu sprijinul editurii ARC.
Mihai Bacinschi, director artistic al editurii ARC, este cel care, acum un an, a propus scrierea acestei cărți. “Sunt de la Soroca, știu că la Soroca este domnul Bulat care poate scrie o carte și domnul Șterbate care o poate ilustra și m-am gândit că Cetatea a fost renovată, vin mulți turiști și cartea va fi solicitată. Rezultatul îmi place, sunt mulțumit și de tipar, și de copertă. Sper că le va place și cititorilor”, ne-a comunicat domnul Bacinschi, care se trage din ținutul Sorocii.
Colegii de la editură au susținut această idee. Comunitatea se deosebește de celelalte prin cultură, obiceiuri și port, totodată, ultima vreme există un interes sporit pentru problemele comunităților etnice, a menționat Eugen Lungu, redactor-șef al editurii ARC.
“Comunitatea internațională se interesează foarte mult acum de viața minorităților naționale și această temă este foarte susținută la toate nivelurile. Ne-am gândit că având o comunitate a rromilor, ar fi bine să o promovăm, să fie cunoscută și fiindcă cei mai mulți rromi sunt concentrați la Soroca ne-am oprit la orașul Soroca… Al doilea motiv este că este o minoritate pitorească, este poate una care pe parcursul timpului și-a păstrat atât de mult obiceiurile, portul și profilul spiritual și este interesant ca imagine. Spre exemplu: vestimentația, ritualurile de familie, botezurile, nunțile, înmormântările. Sunt arătate case ale rromilor bogați și cele ale rromilor mai simpli. Noi am încercat să arătăm o minoritate în tot ce cuprinde ea”.
Sorocenii Nicolae Bulat și Vadim Șterbate sunt cei care au dat curs acestei frumoase provocări și muncit asupra textului și imaginilor pentru această carte. Volumul cuprinde date istorice despre comunitatea rromă și evoluția acesteia pe teritoriul țării noastre și în Ținutul Sorocii, dar și povestiri lirice despre unii locuitori de etnie rromă de aici. Totodată la ilustrarea cărții sunt utilizate imagini de arhivă, dar și fotografii actuale, realizate în renumitul cartier, unde este concentrată comunitatea rromă din Soroca, supranumit “Dealul țiganilor”.
Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie Soroca: “Prima mea experiență legată de istoria rromilor se trage din copilăria mea, de la începutul anilor 60 când mă jucam copil cu o țigancă Veruța care locuia familia ei la vreo 200 metri de casa noastră din lunca Nistrului la Cureșnița. Aici sunt și cei patru ani de școală când mi-a fost colegă. Anume cu amintirile din copilărie am început această carte-album. Istoria rromilor a fost mereu un mister și pentru mine. Cunoaștem multe despre istoria lor, dar în cadrul acestui proiect, făcând cercetările necesare pentru a scrie o istorie a rromilor am descoperit mult mai multe lucruri interesante despre acest popor tainic și magic, călător prin marele univers al vremii. Deosebit prin aspectul lor, prin obiceiurile și tradițiile ce nu ne aparțin nouă, românilor, prin felul lor de lume, care nu este și nu va fi curând o lume a armoniei pentru toți locuitorii acestei mari case – Terra… Sunt mulțumit de ceea ce s-a primit. Puțin de tot, dar vă asigur că în biblioteca copiilor lor și nepoților voștri acest album „De la șatră la palat” peste un timp oarecare nu îl veți găsi. Așa precum nu mai este cartea „Județul Soroca file de istorie, Jupânița cea frumoasă”. Prinde-ți momentul”.
Pentru jurnalistul și fotoreporterul Vadim Șterbate, aceasta este prima experiență de lucru la editarea unei cărți.
“Oferta Editurii ARC m-a surprins plăcut şi i-am spus domnului Iurie Bîrsa „da”, fără nici o ezitare. Am început să cutreier mai des dealul Sorocii, uneori şi câte şapte zile pe săptămână, să intru în contact cu familiile de rromi, atât cu cei cunoscuţi şi bogaţi, cât şi cu cei care trăiesc într-o sărăcie lucie, pentru a evidenţia contrastele. În timpul documentării am căutat mai multe fotografii de epocă cu rromi, iar pe unele am încercat să le adaptez şi să le redau în fotografiile mele. Mi-a plăcut deschiderea acestei comunităţi, dar m-a întristat că au cam pierdut din tradiţii şi straiele tradiţionale. Am încercat să surprind crâmpeie din viaţa obişnuită a rromilor soroceni, portrete şi evenimente, sper mult că mi-a reuşit acest lucru. Este prima mea carte şi fiindcă se zice că pofta vine mâncând, mă gândesc deja şi la altele. A fost o colaborare frumoasă cu domnul Nicolae Bulat, care are deja o practică bogată în scrierea cărţilor, cu Mihai Bacinschi şi Mihai Dimitriu de la Editura ARC, care mă ghidau şi cu care selectam fotografiile. Când am văzut cartea tipărită nu-mi venea a crede, este peste aşteptările mele”, a menționat Vadim Șterbate. Cartea a fost tipărită în condiții excelente în Ungaria, au menționat editorii. Volumul a fost pus în vânzare și poate fi găsit în librării.