Roman Gherasimov: „Producție forestieră avem, lemne de foc ajung pentru toți”

0
140

  După cum cunoaștem, în Republica Moldova, 90 la sută din gospodăriile de la sate se încălzesc cu lemne și cărbune. Încă în 2022, prim-ministrul Natalia Gavrilița, a anunțat că Republica Moldova ar putea importa lemne de foc din România, dacă nu va avea suficiente rezerve interne. În ultima vreme autoritățile au revenit la temă, iar despre aprovizionarea populației cu lemne se vorbește în contradictoriu – de la „lemne de foc ajung pentru toți” până la „populația simte o lipsă acută de lemne”

 

L-am telefonul pe șeful Întreprinderii pentru Silvicultură Soroca, Roman Gherasimov, pentru a afla care este situația cu lemnele de foc în raionul Soroca: „Din cauza timpului nevaforabil, nu putem scoate din pădure lemnul. Producție forestieră avem, ajung pentru toți.  Toți care s-au adresat, au primit lemne.”

 Datele statistice arată că țara noastră nu este într-atât de bogată în păduri, care ar putea fi tăiate. Mai exact, în Republica Moldova, doar 11 la sută din teritoriu este împădurit, iar anual, cererea cetățenilor, care încălzesc locuințele cu lemne, pe timp de iarnă, ajunge la aproximativ un milion de metri steri.

Potrivit șefei de la Mediu, România solicită 230 de roni per metru ster de lemn. Raportat la leul moldovenesc, asta înseamnă în jur de 950 de lei, în timp ce prețul de vânzare anunțat anterior pentru cetățeni este cu circa 200 de lei mai mic. Rodica Iordanov s-a arătat nedumerită și de faptul că oamenii vor să cumpere doar lemn tare, deși în stoc ar fi mult lemn de foc moale: „De aici și apare întrebarea: Mai este oare cazul că noi să procurăm lemn din România, dacă noi îl avem pe al nostru, dar cetățenii refuză să-l procure. El are o gigacalorie mai mică decât lemnul tare. Atunci când cetățenii au nevoie de lemn ca să se încălzească, ar putea să cumpere lemn mult mai ieftin”.


Articolul precedentCa forță militară, Republica Moldova ocupă locul 143 din 145 state analizate
Articolul următorAzi și în următoarele zile va ninge și vom avea minus în termometre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.