Republica Moldova își va suplini stocurile cu încă 1700 de rachete antigrindină

0
22

Republica Moldova urmează să primească mâine, 1 august, alte 1700 de rachete antigrindină de rază lungă, achiziționate din Bulgaria. În prezent, țara noastră, are suficiente dispozitive de antigrindină pentru întreg sezonul. În acest scop, Guvernul a alocat 20 de milioane de lei.

În urma vijeliilor și ploilor torențiale din ultima perioadă, mai multe localități au fost afectate, chiar dacă acestea se aflau sub protecție antigrindină. Potrivit datelor Serviciului Antigrindină, în perioada 25-26 iulie, peste 500 de rachete au fost folosite în raioanele Edineț, Soroca, Sîngerei, Ceadîr-Lunga, Călărași, Ungheni pentru a înlătura pericolul.

Directorul adjunct al „Serviciului Antigrindină”, Vasile Aghenie, a precizat pentru Radio Moldova că de la începutul sezonului agricol, au fost folosite peste 3350 de rachete antigrindină. Potrivit acestuia, mâine, instituția urmează să recepționeze alte 1700 de unități, achiziționate din Bulgaria.

Referindu-se la pagubele înregistrate de grindină, din ultimele zile asupra culturilor agricole, Vasile Aghenie, a afirmat că nu toate raioanele dispun de sisteme antigrindină, și chiar dacă sunt, ele nu au capacitatea de a proteja întreg raionul.

„Avem rachete antigrindină, și mai avem în stoc încă 4568. Noi avem un contract unic semnat cu Bulgaria, privind achiziția a 2700 de rachete antigrindină, o mie dintre acestea au fost recepționate, iar mâine vor ajunge alte 1700 de unități cu rază lungă care au trecut testarea. Poimâine dimineața, rachetele antigrindină vor fi repartizate în punctele de lansare. Valoarea unei unități este de 370 de euro. Contractul total pentru acest an este de un milion de euro. Noi protejăm, peste un milion de hectare și nu cuprindem toată Republica Moldova. Sunt raioane întregi care nu au acoperire, dar pericolul este mai mare la nordul și centrul țării”, a menționat Vasile Aghenie.

Precizăm că în Republica Moldova sunt 132 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină. Acestea sunt amplasate în 24 de raioane ale țării.

sursa: radiomoldova.md

Articolul precedentȘedința Consiliului raional Soroca: 18 întrebări din ordinea de zi au fost excluse, cu excepția punctului 6.9 / VIDEO
Articolul următorAccident rutier după cercul de la Şolcani, circumstanțele se stabilesc /VIDEO/
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.