Reducerea suprafeţelor cultivate cu cartof a cauzat scumpirea acestui produs, susţine ANSA

0
46

Preţurile sunt dictate de piaţă, iar costurile la cartof, majorate considerabil în ultimele zile, țin de micșorarea suprafețelor însămânțate cu această cultură, potrivit unei declaraţii a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), citată de moldpres.

Conform instituţiei, în ultimii trei ani, suprafeţele cultivate cu cartof s-au redus cu cca două mii de hectare. Or, acest fapt a dus la scăderea producției de cartof de la 214 mii la 175 mii de tone. Asta în condiţiile în care consumul intern de cartof în ţara noastră constituie cca 300 mii de tone, iar capacitatea de aprovizionare cu producţie autohtonă se estimează la cca 50-60% din necesar. În prezent, 15 agenţi economici importă cartofi în ţara noastră din Belarus, România, Ucraina, Federația Rusă, Israel, Polonia, Germania ş.a., cel mai mare volum de marfă importată fiind din Belarus. “În perioada 26 martie–13 mai, au fost monitorizate 121 de loturi de cartofi importați din Republica Belarus. Dintre acestea, 19 loturi au fost neconforme și au fost returnate în țara de origine. Producţia din loturile neconforme a fost infestată cu obiect de carantină, denumit putregaiul brun al cartofului, fapt confirmat de laboratorul acreditat din România”, a specificat ANSA, după mai multe semnale ale consumatorilor care susţin că o parte din cartofii din comerţ sunt de calitate proastă.

 Agenţia de la Chişinău a notificat Serviciul Fitosanitar de Stat din Belarus privind neconformitățile depistate și a cerut să fie informată despre măsurile întreprinse pentru a nu admite exportul de cartof infestat în Republica Moldova. Totodată, ANSA a transmis părții belaruse lista producătorilor, în loturile cărora a fost depistat cartoful infestat, pentru ca aceştia să fie supuși unor controale riguroase. Un motiv, invocat de specialişti în contextul scumpirii substanţiale a cartofului, constă şi în condițiile climaterice nefavorabile. “Primăvara trecută a fost deosebit de secetoasă, fapt care, bineînţeles, a influenţat roada de cartof. În acest an, deocamdată, vremea este generoasă la ploi, mai ales în nordul ţării, regiune în care tradiţional se cultivă cartoful, de aceea putem fi mai optimişti în privinţa recoltei din anul curent, deşi au fost unele probleme cu materialul semincer”, au precizat pentru MOLDPRES mai mulţi fermieri din ţara noastră.

(moldpres.md)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.