Redobândirea cetățeniei române. Ce spun autoritățile de la București?

0
1357

Redobândirea cetățeniei române. Ce spun autoritățile de la București?

Moldovenii care încearcă să își redobândească cetățenia română sunt nevoiți să aștepte până la 3 ani pentru ca dosarele lor să fie procesate, acest lucru fiind generat și prin disfuncționalitățile înregistrate la nivelul Comisiei pentru Cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC) în ultima perioadă.

Cel puțin asta susține deputatul de la București, Constantin Codreanu, care a discutat cu ministrul Justiției al României, Cătălin Predoiu, despre înregistrarea unui număr mare de dosare privind redobândirea cetățeniei române care rămân a fi nesoluționate de către ANC, transmite Știri.md cu referire la Cotidianul.md. Conform deputatului de la București, numărul mare de dosare nesoluționate este explicat și prin disfuncționalitățile înregistrate la nivelul Comisiei pentru Cetățenie din cadrul ANC în ultima perioadă. „Cei care urmăresc numărul de ordine publicate, la sfârșit de 2019 – început de 2020, au observat acest lucru. Am primit asigurări din partea domnului Ministru Predoiu că acest aspect a fost soluționat. Urmează ca, odată cu soluția în justiție privind disputa pentru președinția ANC, să fie identificate și resursele necesare pentru a limita numărul de dosare nesoluționate”, a comunicat Constantin Codreanu.

Amintim că deputatul Iurie Reniță a făcut un apel către Guvernul României și ANC pentru identificare a unor soluții de reducere efectivă a termenelor de examinare a dosarelor de către ANC. „Redobândirea cetățenii române de către basarabeni constituie un act firesc și reparatoriu față de ilegalitățile și atrocitățile comise de autoritățile sovietice în anii 1940 și 1944, odată cu ocuparea teritoriului dintre dintre Nistru și Prut și de la Munte până la Mare”, a scris parlamentarul pe pagina sa de Facebook. Potrivit lui, statistica oficială este una îngrijorătoare: 1) dosare înregistrate: 2017 – 94.916; 2018 – 100.157; 2019 – 100.147; 2) dosare soluționate prin ordin: 2017 – 85.307; 2018 – 47.157; 2019 – 43.551; 3) dosare în lucru: 230.389.

SURSA: cotidianul.md

 

 

 


Articolul precedentImportant: Schimbări în sistemul de aderare a unor noi state la UE
Articolul următorLIVE: Consilierii s-au întrunit acum într-o ședință, vezi transmisiunea în direct
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.