Redeschiderea școlii din Țepilova, noi detalii

0
375

La 9 ianuarie, după doi ani de la optimizare, Gimnaziul Țepilova din comuna Ocolina și-a reluat activitatea pentru elevii din clasele primare. Inițiativa aparține mai multor părinți și primarului comunei.

Deși își doresc ca odraslele lor să studieze în sat, nu toți părinții și-au trimis copiii la școală. În prima zi de studii, la lecții au venit cinci elevi. A doua zi am găsit la școală un singur elev și directoarea, unicul cadru didactic al instituției. Elena Mânzat, directoarea instituției, nu a dorit să vorbească la subiect. Două mame, printre care și Valentina Mânzat, se aflau pe holul instituției. După o zi de școală în satul natal, copiii lor s-au întors la lecții la Liceul “Ion Creangă”, unde sunt înmatriculați. Femeile își exprimă nemulțumirea că elevii claselor I-IV-a studiază la un loc în școala redeschisă: “Cum să facă învățătoarea lecții cu elevii de clasa I-a, a II-a și a III-a? Și așa e greu materialul. Dacă se întorc, apoi să se întoarcă toți elevii din clasele primare la școală, dacă vor școala înapoi. Așa se face doar politică. De ce implică și copilul în politică? Cât să-mi bat joc de copil, să-l duc când acolo, când aici la școală? Eu tare vreau să fie școală în sat, copilul e aproape de casă, în caz că se întâmplă ceva, pot veni…”, se indignează femeia, care speră că vor fi formate clase conform vârstei elevilor…

Primarul comunei, Valentina Ceban, este de părere că optimizarea celor două gimnazii din comună nu s-a realizat corect. Primarul și mai mulți părinți din Țepilova susțin ideea redeschiderii școlii, or edificiul reparat acum câți va ani este bine păstrat, are sistem de încălzire și spații necesare pentru lecții, spune doamna Ceban. Totodată, numărul de elevi din localitate este suficient pentru activitatea școlii, crede primarul. Potrivit doamnei Ceban, în prezent 17 elevi merg la școala din satul vecin, Regina Maria, alte câteva zeci frecventează liceele din municipiul Soroca. La momentul optimizării gimnaziul avea 74 elevi.

Pe de altă parte, Ghenadie Donos, șeful Direcției Învățământ (DÎ), afirmă că oficial școala încă nu a fost redeschisă, ci se află într-o perioadă de pregătire a instituției pentru primirea elevilor. La 25 ianuarie, subiectul urmează să fie discutat la ședința Consiliului raional Soroca. “Este devreme de a discuta subiectul. Pot spune că noi am creat condiții ca să fie școală în localitate, dar trebuie să fie măcar 20 de copii. Dacă va fi aprobată decizia la consiliu, vom putea vorbi despre școală, acum e perioada de tranziție”. Instituția ar putea căpăta statut de filială a liceului “Ion Creangă”, a mai spus șeful DÎ.

Potrivit autorităților locale, în Țepilova sunt 35 de copii de vârstă potrivită pentru clasele primare în localitate, iar la anul viitor încă 10 copii vor păși în clasa întâi.

P.S. Astăzi, un grup de părinți din Țepilova s-au plâns că elevii care învață la școala din Regina Maria au fost coborâți din autobuzul școlar. Totodată, câțiva dintre ei afirmă că la Direcția de Învățământ Soroca au ajuns cereri cu semnătura lor în susținerea redeschiderii școlii din sat, pe care aceștia în realitate nu le-ar fi semnat.

Vedeți aici un reportaj video cu subiectul dat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.