Reconstrucția havuzului: idee BUNĂ realizată AIUREA (II)

0
68

La havuzul din Parcul “Grigore Vieru” au început în această vară lucrările de reconstrucție. Inițiativa este una binevenită, mai ales că acesta avea o faimă nu prea bună datorită aspectului estetic, fiind poreclit și “cimitirul narcomanilor”. Demult se vorbea despre necesitatea reconstrucției acestui element arhitectural al parcului, însă ar fi fost cazul ca lucrările de demolare să fie precedate de alte acțiuni necesare…

Menționam în penultima ediție a ziarului “Observatorul de Nord” că reconstrucția havuzului a fost pornită anapoda și că sunt mai multe necunoscute în privința acestor lucrări. Între timp, am aflat că la ședința consiliului din 14 iunie 2018, atunci când aleșii au rectificat bugetul Primăriei mun. Soroca din anul curent, pentru “reparația” havuzului consilierii municipali au alocat suma de 200 mii lei. La 4 iulie, am primit “răspunsul” primăriei la întrebările acordate. De fapt, în loc de informația solicitată conform legii am primit textul identic postat anterior de primăria municipiului pe contul oficial de pe rețelele de socializare. Am mers iarăși la primărie și am cerut ca să primim răspuns concret la întrebările care ne interesează. A doua zi ne-a fost prezentat un model similar cum va arăta havuzul din Parcul “Grigore Vieru” (vedeți fotografia de mai sus — n.a.). Ni s-a spus și că proiectul nu a fost aprobat de arhitect, iar până la acel moment au fost efectuate deja lucrări în sumă de peste 222 mii lei. Am discutat la acest subiect cu unii consilieri municipali, pentru a afla și opinia lor referitor la acest caz. “Am trecut pe acolo și am văzut că meșterii reparau ca să nu mai curgă apa ca mai înainte, ne spune consiliera Liliana Babără. Am vorbit cu domnul Alexei Patrașcu la această temă și mi-a spus că nu se schimbă nimic la havuz, adică va rămâne același aspect. Doar o reparație cosmetică și atât. Dar la noi permanent ceea ce se face nu se face după o procedura care trebuie, să se facă un plan de activități, cu un deviz preventiv și tot așa. Noi suntem puși în fața faptelor împlinite. S-au alocat 200 de mii de lei și mai pot fi 200 de mii de lei. Ar trebui să fie conlucrare între partea executivă și noi, consilierii”.

Despre faptul că deja s-au cheltuit banii alocați, deși la havuz mai sunt multe lucrări până va fi finisat, a aflat de la noi și alesul municipal Serghei Coșman. “Când am votat s-a pus întrebarea care este planul de acțiuni la havuzul dat, ne zice acesta. S-a spus că este devizul de cheltuieli, dar un plan concret cum va arăta havuzul restaurat nu am văzut. Ar fi fost normal să ne fi fost arătată măcar o schiță. Am văzut mai apoi fotografia publicată pe site-ul “Observatorului de Nord” cum va arăta viitorul havuz, dar modelul lasă de dorit. Se putea și mai bine. Nu înțeleg cum puteau fi cheltuiți deja 200 mii de lei pentru că au fărâmat cu perforatorul câteva plăci? Opinia mea este una foarte rea. O să solicităm justificarea tuturor cheltuielilor cu tot cu măsurările lucrului efectuat, cât beton și cement s-a cheltuit”.

Revoltată de situație este și consiliera Aliona Pelipețcaia. “În primul rând, noi am votat pentru reparația havuzului care nu prevedea schimbarea designului și de aceea noi nu am cerut proiectul. Nu știm de faptul că s-au cheltuit mai mult de 200 mii lei, sumă pe care am votat-o noi, consilierii. Posibil că sunt necesari mai mulți bani, fiindcă s-au făcut unele schimbări, dar oricum primăria ar trebui să raporteze pentru ce au fost cheltuiți toți banii. Vom scrie o solicitare de informație la primărie ca să cunoaștem acest lucru”. Pentru a afla mai multe detalii din prima sursă, am discutat și cu Alexandru Tofanciuc, directorul SRL “Expres”, care efectuează lucrările de reconstrucție. “Noi am câștigat licitația în sumă de peste 200 mii de lei, ne spune acesta. Cât va costa în total nu știm, fiindcă au apărut lucrări adăugătoare. Am făcut primul proces-verbal unde am raportat cheltuieli în sumă de 36 mii de lei. Urmează să le facem și pe celelalte. Au fost lucrări complicate, cum ar fi desfacerea plăcilor de beton. Aproape o lună au lucrat oamenii la ele, fiindcă erau betonate cu armătură groasă. A fost foarte greu. Cele mai scumpe și mai grele lucrări vor fi cele de placare a havuzului cu plăci de ceramică. Ceea ce este stipulat în caietul de sarcini noi plănuim să finisăm în această lună, dar vor fi și alte lucrări precum conectarea la apă a țevilor, instalarea iluminării, dar noi nu avem atribuții la ele”.

Viceprimarul municipiului, Mihail Grabciuc, ne asigură că deși au fost unele lucruri incorecte, rezultatul va fi unul frumos. “Eu nu pot să promit, dar voi insista ca havuzul să fie gata până la hramul Sorocii. Era normal mai întâi de făcut audieri publice cu cetățenii și de cerut părerea cum ar trebui să arate noul havuz. Eu nu am fost în țară atunci și nu vreau să dau vina pe nimeni. Noul design va fi mai simplu, dar mai frumos. Fostul havuz era poate frumos pentru timpurile celea și cineva mai are nostalgie față de el. În schimb, noul havuz va funcționa permanent, cu excepția iernii. Prețul total încă nu-l putem spune fiindcă utilajul este scump, dar deja vom face ca să fie ca lumea”, afirmă viceprimarul.

Noi vom monitoriza în continuare subiectul și vom reveni cu alte detalii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.