Asociația Obștească „INFO DAVA” a fost una din beneficiarii Programului de granturi „Dezvoltarea Societății Civile la nivel local în Republica Moldova”, oferit de Uniunea Europeană și Konrad Adenauer Stiftung… Pe parcursul unui an, în perioada 1 noiembrie 2019 – 31 octombrie 2020, Asociația Obștească INFO DAVA a reușit, în linii mari, să-și îndeplinească obiectivele propuse. Pe de altă parte, o amprentă negativă în activitatea AO și-a pus-o pandemia de coronavirus, dar și perioada de carantină, în care s-a aflat municipiul Soroca timp de o lună. Cu părere de rău, și ultima perioadă de implementare a proiectului.
În pofida greutăților și impedimentelor, cu ajutorul redacțiilor partenere am mediatizat activitatea a peste 20 de Asociații Obștești, ONG-uri și Grupuri cetățenești, iar tematica și produsele media, în număr de circa 200 au fost cele mai variate – articole de ziar, materiale publicate pe site-urile ziarului și pe rețelele de socializare disponibile, materiale video, materiale cu QR coduri, reportaje video online de la ședințe ale consiliilor, emisiunea „Observatorul”. Protagoniști ai produselor noastre au fost lideri de opinie, activiști civici, reprezentanții ai administrației publice locale, consilieri, tineri, persoane de vârsta a treia, persoane cu dizabilități. În unele cazuri, pentru prima dată în istoria unor instituții au fost transmisiune online de la ședințe. În concluzie: cu siguranță, în pofida impedimentelor, AO INFO DAVA a făcut multe pentru a atinge scopul propus – micșorare distanței dintre societatea civilă și administrația publică locală.
La Masa rotundă de finalizare au participat reprezentanți ai ONG-urilor și AO, partenere în acest proiect, dar și reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale, care nu au făcut parte din proiect, dar care au colaborat activ cu AO INFO DAVA.
În concluzie: acest proiect de anvergură a luat sfârșit, dar acest proiect…continuă. Or, astfel de acțiuni nu au o durabilitate limitată, fiindcă societatea are nevoie în continuare de cetățeni activi, care ar dori să pună umărul la rezolvarea problemelor din comunitate și de autorități, care ar pleca urechea la doleanțele oamenilor. Numai așa distanța dintre autorități și comunități ar putea fi micșorată sau chiar eliminată.
Activitatea este parte a Proiectului ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS), care va oferi în perioada anilor 2019-2021 granturi în valoare de circa 3 milioane de euro Organizațiilor Societății Civile, care își desfășoară activitatea în afara orașului Chișinău. Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Asociația pentru Politica Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat. Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.
Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său
este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.