Produse lactate, cu exces de grăsimi vegetale. ANSA a publicat lista întreagă

0
121

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a publicat rezultatele testelor de laborator privind calitatea produselor lactate, comercializate pe teritoriul țării, inclusiv în raionul Soroca. Astfel, a fost verificată producția din lapte a mai multor întreprinderi din țară, dar și cea importată.

Conform studiului, au fost prelevate 141 de produse lactate, dintre care 107 produse autohtone și 34 de import.

Documentul conține denumirea producătorului, produsului, data prelevării și rezultatul încercărilor de laborator la grăsimi vegetale (triglyceride) la 100% grăsimi.

Mai jos vedeți rezultatele analizei produselor lactate, fabricate de SA „Fabricii de brânzeturi din Soroca”:

Vedeți studiul integral privind Situația actuală pe domeniul procesării laptelui și fabricării produselor lactate.

În urma verificărilor de laborator au fost depistate neconformități la 7 produse autohtone:

  • Brânza proaspătă de 5% a Fabricii de unt din Florești care conține 10,61% de grăsimi vegetale;
  • Produsele Incomlac: Unt crestianscoe 72,5%, care conține 15.54% de grăsimi vegetale; Brânza proaspătă de vaci 9% conține 90,53% de grăsimi vegetale;  Brânzica glazurată cu umplutură de lapte concentrat fiert 26% – 60,81% de grăsimi vegetale; Brânzica dulce „Mic Vis„ cu caise 4% – 34,8%  de grăsimi vegetale.
  • Produse SA JLC: Brânza proaspătă de vaci 2% cu 14,93% de grăsimi vegetale și Brânza proaspătă de vaci 5% cu 21,75% de grăsimi vegetale.

Ce ține de produsele lactate de import, a fost depistată o cantitate mare de grăsimi vegetale în produsele:

  • Importator SRL „Cariba-Agro”, producător „Icineanschii molocino-conservnîi combinat”, Ucraina, importă două produs lactate cu un conținut bogat de grăsimi vegetale: Lapte concentrat fiert cu zahăr „Irisca” 8,5% cu 93,77% de grăsimi vegetale, precum și Lapte integral concentrat cu zahăr cu 11,66% de grăsimi vegetale.
  • Prost la capitolul „onestității cu consumatorul” stau și alți doi importatori: Importatorul SRL „Andecris”, producător „LitinDairy”, Ucraina: Brânză cu cheag tare „Bilozgar-Extra” 45% – 56,52% de grăsimi vegetale, precum și Importatorul SA „Incomlac”. Producător „ProdLacta”, România: Brânzică glazurată cu aromă de vanilie 20% cu 77,51% de grăsimi vegetale.

Potrivit ANSA, pentru toți producătorii și importatorii menționați au fost întocmite Procese-Verbale de Contravenție cu privire la aplicarea amenzei conform Codului Contravențional art. 344, pct. 2, lit. C, ce constituie 12.000-15.000 de lei. De asemenea, a fost emisă dispoziția prin care producătorul/importatorul se obligă să retragă din rețeaua de comerț produsele falsificate.

La finalul studiului, sunt propuse modificări ale cadrului legal din domeniu.

Recent, ANSA a convocat o întrunire cu reprezentanții întreprinderilor de fabricare a produselor lactate din R. Moldova pentru a aduce la cunoștință rezultatele testelor de laborator, „dar și pentru a identifica activitățile care se cer a fi întreprinse pe acest segment… Nu vom mai tolera comercializarea produselor neconforme”, a transmis Gheorghe Gaberi, directorul general ANSA.

Menționăm că, investigația ANSA a fost efectuată după ce la comanda portalului de știri logos-press.md, cu susținerea financiară a Fundației Est-Europene, Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare a realizat o expertiză de laborator, în care se menționează că un sfert din produsele lactate verificate conțin grăsimi vegetale. Produsele depășesc valoarea de 5% a normei de grăsimi străine. În studiu figurează 126 de produse verificate de la 45 de companii autohtone şi străine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.