Procedura de constatare amiabilă a accidentului, pusă în aplicare

0
83

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) informează că începând cu 8 septembrie va fi pusă în aplicare procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul. Formularul de constatare amiabilă de accident reprezintă un formular de format A4, compus din două pagini autocopiative, cu desen de fon imprimat ofset, ambele având aceeași valoare juridică, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

Formularul se eliberează la cerere de către compania de asigurări unde a fost procurată polița de răspundere civilă auto internă (RCA). În acest sens, conducătorii auto sunt îndemnați să se adreseze la companiile de asigurări (intermediarii de asigurări) la care au procurat polița RCA pentru eliberarea formularului respectiv.

Procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul poate fi aplicată pentru toate accidentele rutiere survenite pe teritoriul Republicii Moldova, în care au fost implicate doar două autovehicule și în urma cărora au rezultat doar daune materiale nesemnificative, în mărime maximă de 10 000 lei.

Astfel, în cazul unui accident în care au fost implicate două vehicule și care s-a soldat doar cu pagube materiale, ambii conducători auto implicați în accident vor completa și vor semna formularul „Constatare amiabilă de accident”. Ulterior, acesta va fi prezentat asigurătorului, nefiind necesară prezentarea șoferilor pentru documentarea accidentului la Poliție. Prin urmare, va fi exceptată și sancțiunea contravențională.

De menționat, că formularul urmează a fi completat doar în cazul în care ambii conducători auto implicați în accident dispun de asigurare RCA, prejudiciul nu este mai mare de 10 mii lei și de comun acord este stabilită persoana vinovată de producerea accidentului, despre care fapt se fixează în formular. În caz contrar, accidentul urmează a fi documentat de către organele de Poliție.

Pentru deținătorii certificatului de asigurare „Carte Verde”, procedura va fi posibilă de la începutul anului 2021.

Conform datelor din Sistemul informațional automatizat de stat RCA Data, pe parcursul anului 2018 au fost gestionate și soluționate 8611 de dosare de daune (aferente accidentelor produse în anul 2018).

Din totalul dosarelor administrate de asigurători, în cazul a 5163 de dosare (60% din totalul dosarelor), cuantumul despăgubirii s-a cifrat până la 10 mii lei.

tv8.md


Articolul precedentPrimii pretendenți la fotoliul de primar al municipiului Soroca
Articolul următorÎncă trei aspiranți la fotoliul de primar al municipiului Soroca
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.